Ekonomija
OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Poslovna aktivnost u eurozoni porasla je u travnju zahvaljujući snažnom oporavku uslužnog sektora koji je nadoknadio slabe rezultate u industriji, pokazalo je u utorak istraživanje istraživanje S&P Globala. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 1,1 bod u odnosu prema ožujku i iznosio je 51,4 boda, izračunala je preliminarno Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

“Eurozona je dobro krenula u drugom tromjesečju. Preliminarni HCOB-ov PMI napravio je važan korak u teritorij rasta. Zamašnjak je bilo dodatno ubrzanje aktivnosti u sektoru usluga", rekao je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia. Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama u protekla dva mjeseca koja su se pretočila u "hrabrije" planove zapošljavanja", ističu u S&P-ju. Procjenu potkrepljuju i izrazitijim poskupljenjima usluga, koja po njima odražavaju snažniji rast ulaznih troškova, ali i "samopouzdanje" kompanija pri određivanju cijena, ali i paralelnim oporavkom u Njemačkoj i Francuskoj, dvama vodećim gospodarstvima eurozone.

“(Paralelni oporavak) signalizira prisutnost zajedničkih faktora, poput slabije inflacije i viših plaća koje podupiru kupovnu moć i pomažu pri oporavku uslužnog sektora", ističu autori istraživanja. Industrija je pak ponovo bilježila pad, tek neznatno blaži nego u ožujku. "Najbolje što se može reći za industriju jest da je pad proizvodnje u travnju najblaži unatrag godinu dana", ističu u HCOB-u. Potražnja je i dalje slabi, a znatno su smanjene i nerealizirane narudžbe. Proizvodni sektor trebao bi se oporaviti sredinom godine, ali HCOB upozorava na "strukturne faktore", napominjući da se europske industrijske kompanije sve češće suočavaju s kineskom konkurencijom, posebno u tehnološkom sektoru. Poslovni čelnici pokazali su izraženiji optimizam u proteklim mjesecima, predviđajući snižavanje kamatnih stopa, popuštanje krize troškova života i naznake oporavka potražnje kućanstava i kompanija, ali u travnju zabrinuli su ih geopolitička neizvjesnost i oscilacije na financijskim tržištima.H
Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama

Možda ste propustili...

ADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMJENE

Prilika za razvoj otpornijih ekosustava

MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana