Ekonomija
ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Potražnja za bakrom snažno će porasti u idućih deset godina zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji, procjenjuje trgovačka kuća Trafigura.

Energetska tranzicija i nove tehnologije poput umjetne inteligencije i automatizacije već su poboljšale izglede potražnje za metalom koji odlično provodi električnu energiju. U idućih deset godina bit će izvor najmanje deset milijuna metričkih tona dodatne potrošnje, izračunali su u Trafiguri.

Otprilike trećinu nove potražnje generirat će sektor električnih vozila, napominje voditelj analize metala u švicarskoj kompaniji Graeme Train.

“Ta trećina uključuje proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, a ostatak će otpadati na stvari poput automatizacije, kapitalnih troškova u industriji i rashladnih sustava podatkovnih centara", objasnio je Train.

Uzlet podatkovnih centara usko je povezan s razvojem umjetne inteligencije.

Poticaj potražnji za bakrom bit će i industrijalizacija i urbanizacija u zemljama u razvoju, posebice u Indiji, gdje potrošnja po stanovniku trenutno iznosi samo pola kilograma, ističe voditelj analize u Trafiguri. U Kini i razvijenim gospodarstvima iznosi deset odnosno sedam kilograma, napominje.

Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su potaknuli potražnju za bakrom, koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

Ti su faktori u kombinaciji s tijesnom opskrbom pročišćenim bakrom i koncentratom bakra podignuli cijene tog metala na londonskoj burzi LME na najvišu razinu u posljednje dvije godine, blizu 10.000 dolara po toni.

Izvori u industriji bakra kažu da je poskupljenje dijelom rezultat pada zaliha u skladištima registriranim na LME-u, za čak 35 posto u odnosu prema listopadu prošle godine, na 121.200 tona.

Dodatni poticaj cijenama bila je i tijesna opskrba koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Cobre u Panami u vlasništvu kompanije First Quantum‘s Minerals i procjene rudarskog diva Anglo Americana o smanjenoj proizvodnji.

U takvim uvjetima neki analitičari sada očekuju znatnu nestašicu na tržištu, od oko 26 milijuna tona u ovoj godini. H
Možda ste propustili...

VAŽAN KORAK PREMA ODRŽIVOJ BUDUĆNOSTI

Tržište e-vozila bilježi rapidan rast

PREPREKE RASTU GOSPODARSTVA EUROPSKE UNIJE

Granice koče trgovinu uslugama

KAKO POSTATI KLIMATSKI NEUTRALAN

Za zelenu su tranziciju nužna privatna ulaganja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANALIZA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Plaće u Hrvatskoj rasle su dvostruko brže nego u ostatku Europske unije

2

PREPREKE RASTU GOSPODARSTVA EUROPSKE UNIJE

Granice koče trgovinu uslugama

3

KAKO POSTATI KLIMATSKI NEUTRALAN

Za zelenu su tranziciju nužna privatna ulaganja