Svijet
REVIZIONIZAM U REPUBLICI SRPSKOJ

EU osuđuje političare iz RS, podsjeća da je genocid u Srebrenici činjenica
Objavljeno 20. travnja, 2024.

Europska unija odlučno odbacuje pokušaje nijekanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine i traži od političara u BiH da to prestanu činiti, stoji u posebnoj izjavi koju je u subotu objavila Delegacija EU u Sarajevu.

Reagirajući na postupke političara i vlasti u Republici Srpskoj koji su ovog tjedna pojačali kampanju čiji je cilj osporiti genocid u Srebrenici, kao i brojku od preko osam tisuća bošnjačkih žrtava koje su 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, Delegacija EU je istaknula kako osuđuje ponovljeno nijekanje činjenica o srebreničkom genocidu.

Posebice upozorava na neprihvatljive odluke i rasprave tijekom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 18. travnja i mitinga koji je nakon toga održan u Banjoj Luci uz nazočnost najviših dužnosnika RS, ali i predstavnika vlasti Srbije poput predsjednice srbijanskog parlamenta Ane Brnabić.

Parlament RS je u četvrtak usvojio revizionistički izvještaj o Srebrenici što ga je 2021. sačinila komisija koju je uspostavila i platila entitetska vlada, a u njemu se iznose tvrdnje kako genocida u Srebrenici nije bilo te da je tamo poginulo najviše tri i pol tisuće Bošnjaka.

Odmah nakon toga na "narodnom mitingu" kojega je organizirao čelnik RS Milorad Dodik ključni političari iz tog entiteta, kao i srbijanska predsjednica parlamenta Brnabić, ponovili su takve tvrdnje osuđujući sve one koji su spremni podržati usvajanje rezolucije u Ujedinjenim narodima kojom bi se 11. srpnja proglasio međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida.

Iz EU ih sada upozoravaju kako genocid počinjen u srpnju 1995. u Srebrenici nije stvar nečije osobne prosudbe i stajališta.

"Riječ je o povijesnoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007. U Europi nema mjesta nijekanju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i mi odbacujemo svako nijekanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida", navodi se u izjavi.

U posebnoj izjavi EU dodaje se kako je temelj istinskog pomirenja u BiH empatija i uvažavanje činjenica o stradanju svih građana BiH tijekom posljednjeg rata, a osporavanje čvrstih činjenica o srebreničkom genocidu stvara dodatnu bol i traumatizira obitelji žrtava.

"Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put (ka pomirenju) kroz iskazano poštovanje prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom europskom putu što je željeni cilj velike većine građana BiH", poruka je iz EU političarima u BiH. H

Možda ste propustili...

POSTALI SU ODVIŠE ŠTETNI SAVEZNICI

Razlaz francuske desnice s AfD-om

Najčitanije iz rubrike