Regija
PRIJEDLOG ZA UPIS DJECE

Ne može li upisati sve prijavljene u vrtić, 10 mogućih prednosti
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Red prvenstva razrađuje se bodovanjem prednosti, a konačnu riječ dat će đakovačko Gradsko vijeće
ĐAKOVO - Deset je načina ostvarivanja prednosti predloženo pri upisu djece u Dječji vrtić Đakovo uoči iduće predškolske godine, za koju će upisi biti u svibnju, a o kojima će u ponedjeljak, 22. travnja, na 17. sjednici raspravljati Gradsko vijeće.

Sjedinio ih je prijedlog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u DV Đakovo, a kojem je osnivač Grad. Lani u travnju o toj se temi za vijećničkom govornicom razvila poduža rasprava, a tada se izišlo s prijedlogom o 14 načina ostvarivanja prednosti. Pravo na upis ostvaruju djeca od navršene godine života, odnosno djeca koja pune jednu dobnu godinu najkasnije posljednjeg dana u mjesecu koji prethodi mjesecu popune upisnog mjesta upisnim rokom (dobno pravo na upis).

- Prednosti pri upisu u vrtić za iduću pedagošku godinu imaju djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine. Iznimno, ako DV ne može upisati svu prijavljenu djecu, nakon upisa upisuju se tako da prednost imaju djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, kao i djeca oba zaposlena roditelja - stoji u prijedlogu.

Tu je i prednost koja se odnosi na djecu s poteškoćama u razvoju i kroničnim bolestima koja imaju nalaz i mišljenje nadležnog tijela i sustava socijalne skrbi ili potvrdu izabranog pedijatra/obiteljskog liječnika da je razmjer poteškoća u razvoju/kroničnoj bolesti okvirno u skladu s listom oštećenja funkcionalnih sposobnosti sukladno propisu kojim se uređuje metologija vještačenja. Prednost pri upisu mogu ostvariti i djeca samohranih roditelja, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, potom djeca osoba s invaliditetom upisanih u Registar osoba s invaliditetom, kao i djeca koja su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima. Prednost imaju i djeca koja s prebivalištem/boravištem na području DV-a te djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu/roditelja korisnika ZMN.

Red prvenstva razrađuje se bodovanjem prednosti. Prednost koju imaju djeca roditelja invalida Domovinskog rata donosi 30 bodova, djeca iz obitelji s troje/više djece kao prednost ostvaruju četiri, a djeca oba zaposlena roditelja 20 bodova. Najviše bodova, 100, nosi prednost koju ostvaruju djeca što imaju prebivalište/boravište na području DV-a. Prednost koju mogu ostvariti djeca koja su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima nosi pet bodova. Ostali načini ostvarivanja prednosti nose jedan ili dva boda.

- Postupak upisa djece, ostvarivanje reda prvenstva pri upisu i druga pitanja u svezi s upisom u DV uredit će se Pravilnikom o upisu djece i ostvarivanja prava i obveza korisnika usluga DV-a Đakovo koji donosi Upravno vijeće vrtića, uz suglasnost gradonačelnika - stoji u prijedlogu Odluke.

Suzana Župan
Plan je 700 djece u gradskim vrtićima
Pri potpisivanju ugovora za dogradnju DV-a Vila gradonačelnik Marin Mandarić rekao je da se RH obvezala osigurati mjesto u vrtiću za 97 posto predškolske djece, a da Đakovo sukladno tome ima plan osigurati vrtićku infrastrukturu za 700 djece. “Od 2017. snažno ulažemo u vrtiće. S tadašnjih 12 skupina danas smo na 19, a završetkom dogradnej Vile, dovršetkom izgradnje Sjevera, izgradnjom DV-a Kuševac, Budrovci, Selci povećat ćemo kapacitete na 35 skupina. Tada bi 700 djece moglo biti smješteno u vrtićima kojima je osnivač Grad”, rekao je Mandarić.

Možda ste propustili...

PUTUJUĆA IZLOŽBA U SLOVAČKOM CENTRU ZA KULTURU NAŠICE

Na panoima značajne osobe Slovačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAN OTVORENIH VRATA KONIČKOG KLUBA PLETERNICA

Pripreme za konjički turnir sljedećeg vikenda

2

KAMPANJA POLICIJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA NESTALE DJECE

Na području PU vukovarsko-srijemske lani se tragalo za 22 djeteta

3

NASIPOM UZ SAVU

10. Mimohod jahača – sjećanje na obranu od poplave