Crna kronika
POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Najviše je lažnih eura u državama koje su “svježe” uvele europsku valutu
Policijska uprava virovitičko-podravska upozorava građane na povećanu pojavu krivotvorenih novčanica eura, što se i ranije dogodilo u svim zemljama koje se uvodile euro. Tijekom proteklog tjedna na području Pitomače prijavljena je sumnja u moguću krivotvorenu novčanicu eura, u apoenu od pet eura na kojoj je hologramska traka oštećena točnije djelomično vidljiva. Novčanica je privremeno oduzeta te poslana na vještačenje u Hrvatsku narodnu banku, a policijski službenici će provesti kriminalističko istraživanje.

Kaznenim zakonom Republike Hrvatske za kazneno djelo krivotvorenja novca propisano je da tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav novac pribavi s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi ili ga stavi u optjecaj kao pravi kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina, a tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Iz policije podjsećaju građane da su glavna zaštitna obilježja euro-novčanica su reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Ujedno, postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikro pisma. Ujedno, novčanice su izrađene od kvalitetnog papira s jedinstvenim taktilnim svojstvima zahvaljujući posebnim postupcima tiskanja. Više informacija o zaštitnim obilježjima može se pronaći na internetskim stranicama Europske središnje banke.

Autentičnost novčanice može se provjeriti na više načina.

- Osjetite teksturu novčanice - papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ‘‘habanje‘‘ od komercijalnih papira od celuloze. Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti - morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice. Pogledajte novčanicu pod kutom - potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom. Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala i slično. Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite u najbližoj policijskoj postaji - poručuju iz virovitičko-podravske policije. S.Lacić
Sandra Lacić
Možda ste propustili...

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

NASTAVAK SUĐENJA BRAĆI MAMIĆ I OSTALIMA U TZV. AFERI "DINAMO 2"

Svjedokinja Juraić: Nisam imala uvid u ugovore agencije "Mamić sport" s igračima

Najčitanije iz rubrike