Ekonomija
DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta
Objavljeno 15. travnja, 2024.
S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva, u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika, ta gospodarska grana sve više se suočava s problemom likvidnosti zbog pada izvoza, dok uvoz raste, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Stanje u drvoprerađivačkoj industriji nije obećavajuće, pokazuju podatci HGK-a predočeni Hini, koji govore da su u 2023. godini najvećim drvoprerađivačima promet i prihodi pali u rasponu od pet do 55 posto, prosječno za 30 posto.

Snižavanje cijena


Osim toga, narudžbe u svim važnijim sortimentima za 2024. godinu su pale, pa je planiranje na razini godine neizvjesno, a uočen je i pritisak na spuštanje cijena. Proizvođači su već snižavali cijene protekle godine, ali napetost se nastavila i sada postaje upitno imaju li prostora za daljnja smanjenja cijena. U ovim uvjetima tvrtke se trude zadržati zaposlenost, a zbog navedenih okolnosti velik broj ih je u problemima likvidnosti i povećanja zaliha, te su zatražene mjere za održavanje likvidnosti, kažu u HGK-u.

Prema podatcima za 2023. godinu, Hrvatska je izvezla drva, drvnih proizvoda i namještaja u vrijednosti od 1,4 milijarde eura. U odnosu prema 2022. godini izvoz je smanjen za 15 posto, odnosno za 253 milijuna eura.

Najviše je izvožena sirovina, odnosno drvo i drvni proizvodi, u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milijarde eura. Finalnih proizvoda od drva, to jest namještaja, izvezeno je za samo 333 milijuna eura, pa je omjer je 77 prema 23 posto u korist izvoza sirovina.

Piljene građe izvezeno je u vrijednosti od 454, a ogrjevnog drva i paleta za 167 milijuna eura. Što se namještaja tiče, sjedala su sa 160 milijuna eura najzastupljenija u izvozu. Izvoz ostalog namještaja i njegovih dijelova iznosio je 132 milijuna eura.

Furnira je izvezeno u vrijednosti od 101 milijuna, a građevinske stolarije za 83 milijuna eura.

S druge strane, u 2023. godini u Hrvatsku je uvezeno proizvoda od drva i namještaja u vrijednosti od 1,1 milijarde eura, što čini povećanje za tri posto, odnosno 34 milijuna eura više nego prethodne godine. Udio proizvoda od drva u ukupnom uvozu iznosi tri posto.

Potaknuti finalizaciju


Najviše je uvezeno namještaja i dijelova za njega, u vrijednosti od 324,8 milijuna eura.

Iz HGK-a ističu da su vodeća uvozna tržišta Bosna i Hercegovina sa 153 milijuna eura vrijednosti uvezene robe, slijede Austrija sa 146 milijuna eura, Italija sa 125 milijuna eura, Njemačka sa 117 milijuna eura i Slovenija sa 112 milijuna eura.

Iako je uvriježeno mišljenje da su Hrvatske šume te koje najviše sudjeluju u izvozu drvne mase, umjesto da se ona na domaćem tlu preoblikuje u finalni proizvod, takvo mišljenje, prema onome što smo doznali iz spomenute državne firme, ne drži vodu.

Na upit Hrvatskim šumama o tome koliko trupaca prodaju na domicilnom tržištu, a koliko izvezu, odgovoreno je da se na njihov javni poziv mogu javiti samo tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj.

Gotovo sva se godišnja proizvodnja, tvrde iz Hrvatskih šuma, proda domaćoj drvnoj industriji. Tek oko pet posto sortimenata, za koje naše tvrtke nisu iskazale interes i nisu ih povukle ugovorima, stavlja se na javna nadmetanja. Na njih se mogu prijaviti i kompanije iz inozemstva. Dakle, Hrvatske šume svojom politikom prodaje nastoje potaknuti domaću drvnu industriju na što viši stupanj finalizacije proizvoda.

Zdenka Rupčić
Raspoložive količine manje SU od kapaciteta drvoprerađivača
Količine raspoložive sirovine kojima gospodare Hrvatske šume znatno su manje od kapaciteta drvoprerađivača, zbog čega nije uvijek moguće zadovoljiti sve potrebe na tržištu. No, kao i sa svim drugim materijalima i sirovinama, kupci su slobodni potrebnu robu kupiti bilo gdje u okruženju. Ističu da se na njihove javne pozive javi oko 700 tvrtki. Kažu da su u 2023. godini proizvele 6,08 milijuna kubičnih metara bruto drvne mase. Istodobno su posađene 9.085.042 sadnice, uglavnom iz rasadnika Hrvatskih šuma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana