Regija
DOPRINOS RAZVOJU TURIZMA

Antun Leaković - dobitnik nagrade Simply the Best
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Dugogodišnji stručni vodič Šumarskog muzeja nagrađen za kreativnost i oblikovanje postava
BOŠNJACI - Dugogodišnji stručni vodič Šumarskog muzeja u Bošnjacima Antun Leaković dobitnik je nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji Osoba dobitnik nacionalne godišnje nagrade Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude. Nagrada mu je uručena na tradicionalnom godišnjem poslovnom susretu i druženju djelatnika iz agencijskog poslovanja, pružatelja turističkih usluga, hotelijerstva i restoraterstva te sustava turističkih zajednica - turistička burza PUT, koja se svake godine održava u drugoj hrvatskoj destinaciji. Ove je godine prigodna svečanost održana u resortu Crvena luka u Biogradu na Moru.

Nagrade već četrnaest godina zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i burza PUT, a dodjeljuju se za kvalitetu usluge, kreativnost i inovativnost te razvoj i unapređenje turističkog proizvoda i ukupne turističke ponude. "Posebno nas veseli vijest da je Antun Leaković dobio nagradu Simply the Best. Prijedlog i kandidaturu napravila je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije. Čestitamo našem Antunu Leakoviću na kreativnom radu i oblikovanju ponude Šumarskog muzeja u Bošnjacima. Njegova kvaliteta prezentacije ne samo da doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije lokalne zajednice već je i značajno doprinijela izgradnji prepoznatljivosti ove muzejske ustanove i destinacije Srijema i Slavonije", poručuju iz Vukovarsko-srijemske županije.


Zamoljen za komentar, dobitnik Antun Leaković nije skrivao ponos i sreću. "Moram priznati da je za mene ova nagrada doista bilo veliko iznenađenje i priznanje za moj dugogodišnji rad. Izuzetno mi je drago i presretan sam što je netko, rekao bih, neutralan, i u rubnim područjima Hrvatske, u provinciji, prepoznao kvalitetu i turističke ponude i nastojanja da postanemo što prepoznatljiviji na turističkoj karti Hrvatske. Vjerujem da smo u tome i uspjeli", kazao je. Od 1. srpnja 2013. bio je na čelu Šumarskog muzeja, a jedan je i od inicijatora njegova osnutka. Napunio je 40 godina radnog staža i od prije nekoliko mjeseci je u mirovini, ali je, priznaje, i dalje spreman pridonositi njegovoj promociji.

Sadržajno bogat, pregledan i zanimljiv, Šumarski muzej u Bošnjacima, jedan od dvaju u Hrvatskoj, među najljepšim je muzejima takve vrste u Europi i jedinstven turistički adut, na ponos šumarima i mještanima Bošnjaka.

Marija Lešić Omerović
TURISTIČKI ADUT U BOŠNJACIMA
Šumarski muzej u Bošnjacima reprezentativan je i na hrvatskoj i na europskoj razini, a nudi originalan prikaz povijesti i sadašnjosti šumarstva. Jedinstvena muzejska zbirka ima 13 zasebnih cjelina, koje se naslanjaju jedna na drugu. Smješten je u središtu sela, u zgradi nekadašnje Pučke učione, sagrađene davne 1869. godine. Otkako je otvoren 2007. postao je mjesto brojnih događanja i okupljanja mještana i posjetitelja sa svih strana. U prizemlju i na katu, na površini od 500 četvornih metara, postavljeni su stalni postavi, a u parku i dvorištu muzeja vanjski su eksponati. U potkrovlju muzeja redovito se organiziraju razna kulturna događanja. Općinski načelnik Andrija Juzbašić nazvao ga je svojevrsnim hramom kulture.

Najčitanije iz rubrike