Regija
ZAVRŠENA GRADNJA DVORANE

Ostvaren san generacija babogredskih učenika
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Vrijednost dvodijelne sportske dvorane s proširenim borilištem je 3.524.904 €
BABINA GREDA - Zasigurno najpoznatija školska sportska dvorana u Hrvatskoj, ona u Babinoj Gredi - čija se izgradnja pretvorila u desetogodišnju trakavicu punu neizvjesnosti, turbulencija i raznih peripetija po kojima će zasigurno ostati upamćena kao jedinstven slučaj u Lijepoj Našoj - konačno je završena.

Ravnateljica OŠ "Mijat Stojanović" Đurđica Babić, ne krijući zadovoljstvo i radost, nekoliko je dana prije Uskrsa na stranicama škole izvijestila da je za kraj ožujka planiran završetak svih ugovorenih radova. Ističe da je cilj toga projekta izgradnjom i opremanjem školske sportske dvorane unaprijediti školsku infrastrukturu i osigurati potrebne uvjete za redovito korištenje namjenskog prostora za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Time će se, zaključila je, pridonijeti socijalnoj i demografskoj revitalizaciji Babine Grede. Ukupna vrijednost projekta je 3.524.904,07 eura, a sufinancirali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, VSŽ i Općina Babina Greda. Općinski načelnik Josip Krnić ističe da je konačno ostvaren san generacija babogredskih učenika. Desetljećima su vježbali u učionicama i predvorju škole, u neadekvatnom prostoru, a sada su konačno dobili jednake uvjete i mogućnost razvoja i bavljenja sportom kao i njihovi vršnjaci diljem Hrvatske. Standard obrazovanja dodatno je podignut na višu razinu, a osim za zdravije odrastanje djece, dvorana će mnogo značiti i za sportske udruge, za razvoj sporta i društveni život, za cijelu lokalnu zajednicu. Općina će morati izdvajati sredstva i za dodatne sportske aktivnosti što ih, ustvrdio je, jako raduje. Ponosno ističe da će Babina Greda imati jednu od ljepših dvorana na širem području. Otvorenje je, dodaje Krnić, trebalo biti 23. travnja, za Dan općine, ali ne želi da se taj događaj, koji se godinama iščekuje, ispolitizira zbog parlamentarnih izbora, pa će svečanost biti oko 1. svibnja.

Kamen temeljac za početak gradnje dvorane, podsjećamo, položen je još u travnju 2014., u povodu proslave Dana škole i Dana Općine Babina Greda, ali nitko tada nije slutio da će morati proći čitavo desetljeće da ona bude i sagrađena. Od tada se u čelnoj fotelji ministarstva znanosti i obrazovanja izmijenilo čak šestero ministara. Nakon niza problema prouzročenih zastojem radova zbog odlaska tadašnjeg izvođača u stečaj 2015. godine, projekt je 2017. prešao u nadležnost VSŽ-a, koja je u dogovoru sa strukom odlučila zatrpati šest metara duboku građevinsku jamu, preprojektirati dvoranu i sve raditi od početka.

Početkom rujna 2021. godine VSŽ je s Planum građenjem iz Vukovara potpisala ugovor za gradnju i opremanje dvodijelne sportske dvorane s proširenim borilištem u Babinoj Gredi, što je konačno i privedeno kraju.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike