Mozaik
OBRAT U SVIJETU GEOLOGIJE

Vrhunski geolozi konačno su odlučili, antropocena nema
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Iako je neporeciv utjecaj ljudskih aktivnosti, to ipak ne znači da smo izišli iz holocena

Obrat u svijetu geologije - svjetsko referentno tijelo je nakon desetljeća rasprava konačno odlučilo da neće priznati antropocen, razdoblje koje karakteriziraju tragovi ljudske prisutnosti posvuda na planetu, posebnim razdobljem u geološkoj povijesti Zemlje. Premda je neporeciv utjecaj ljudskih aktivnosti, poput vrtoglava porasta stakleničkih plinova, širenja mikroplastike i onečišćenja svih vrsta te masovnog izumiranja vrsta, to ipak ne znači da smo izišli iz holocena, postojećeg geološkog razdoblja, koje je počelo prije 12.000 godina, objavila je Međunarodna unija geoloških znanosti (IUGS). Na tu odluku ne postoji pravo žalbe.Godine 2009. osnovana je radna skupina znanstvenika koja je trebala utvrditi u kolikoj je mjeri čovječanstvo promijenilo (ili nije) geološka razdoblja. U srpnju 2023., nakon gotovo 15 godina proučavanja raspoloživih podataka, članovi skupine odabrali su jezero Crawford blizu Toronta u Kanadi kao globalno referentno mjesto za početak antropocena. Slojeviti sedimenti na dnu toga malog vodenog tijela, površine jednog četvornog kilometra, krcati su mikroplastikom, pepelom od izgaranja nafte i ugljena te tragovima radioaktivnih padalina, što je najbolji dokaz da se otvorilo novo poglavlje geološkoj povijesti Zemlje, zaključili su znanstvenici.

No znali su da je neizvjesno hoće li IUGS priznati postojanje antropocena s obzirom na to da brojni renomirani geolozi vjeruju kako tehnički kriteriji za uvođenje novoga geološkog razdoblja nisu ispunjeni. Glasanje je održano u odboru moćne Međunarodne komisije za stratigrafiju (ICS), tijela IUGS-a odgovornog za metodičnu podjelu 4,6 milijardi godina povijesti Zemlje na geološke ere, razdoblja i epohe. Od 19 članova odbora koji su glasali 12 ih je bilo protiv uvođenja atropocena kao novog geološkog razdoblja.

Erle Ellis, znanstvenik koji kritizira prijedlog o antropocenu, rekao je za AFP da je, kako je IUGS odbio priznati antropocen posebnim razdobljem u geološkoj povijesti Zemlje, "propuštena prilika da se prepozna i podrži jednostavna stvarnost, odnosno da je naš planet napustio svoje prirodno stanje funkcioniranja sredinom 20. stoljeća". H
Možda ste propustili...

KONCERT JE 27. SVIBNJA U ARENI

Sting u Zagreb stiže sa svojim novim bendom

GLUMAC ZADOBIO OTEKLINE NA LICU I LIJEVOM OKU

Buscemija napali na ulici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana