Novosti
PREDIZBORNA PORUKA HRVATSKIH BISKUPA

HBK: Narušavanje poretka ne zaslužuje povjerenje građana
Objavljeno 3. travnja, 2024.

Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i kandidata, kršenje ustavnih odredaba i narušavanje ustavnopravnoga poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenja građana, stoji u Izjavi Komisije HBK-a Iustitita et pax.U izjavi koja je u srijedu predstavljena novinarima, u povodu parlamentarnih izbora, Komisija Hrvatske biskupske konferencije ističe da takvo ponašanje, između ostaloga, ima i iznimno negativan odgojni učinak na sva područja društva, od obiteljskoga života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života. Smatra da takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana. Komisija Iustitia et pax poziva sve sudionike izbornoga procesa da poštuju nepovrjedivo dostojanstvo svake ljudske osobe, stoji u izjavi, koju je, kao predsjednik HBK-a, potpisao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Pritom, kako se dodaje u izjavi, treba očuvati dostojanstvo politike te pružiti primjer političke kulture i zrelosti političkoga ponašanja jer se u demokratskom društvu samo na taj način legitimno stječe povjerenje građana.

Komisija Iustitia et pax također osuđuje sve postupke koji dovode u pitanje zakonitost samih izbora. Birače poziva da na predstojećim izborima daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana. "U trenutku opće geopolitičke nestabilnosti u Europi, osobito izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, koja se na određen način proteže i do naših prostora, najmanje nam je potrebna politička nestabilnost i dovođenje u pitanje povjerenja u institucije, kao i u zakonitost parlamentarnih izbora", stoji u izjavi.

Komisija poziva sve sudionike izbornoga procesa da postupaju poštujući Ustav Republike Hrvatske, relevantne zakone i ljudsko dostojanstvo svakoga kandidata. Posebno važnom smatra obvezu svih političkih stranaka da svojim postupanjem izbjegnu ustavnopravnu krizu. "Oni koji već imaju makar i ograničene političke ovlasti trebaju biti primjerom poštena izbornoga natjecanja", naglašava Iustitia et pax. Komisija poziva građane vjernike i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da svojim glasom podupru one političare koji se zauzimaju za slobodnu Hrvatsku u okviru zajednice europskih naroda i za njezino istaknuto mjesto u Europskoj uniji. Svjesna da treba zaustaviti korupciju, ističe kako je potrebno podupirati i poticati hrabrost i poštenje što, kako dodaje, uključuje i naviku prijavljivanja nadležnim institucijama onih koji čine koruptivna djela. Komisija također poziva sve da daju osoban doprinos u stvaranju pozitivnoga raspoloženja kako bi izbori protekli mirno i dostojanstveno.

U izjavi se navodi i kako građane zasigurno zanima koje mjere pojedine političke stranke ili koalicije političkih stranaka namjeravaju donijeti u svrhu rješavanja demografske krize, jer je ona postala temeljni problem hrvatskoga društva. Smatraju i kako je za hrvatske građane važno i rješavanje svakodnevnih problema te se od političkih stranaka ili koalicija očekuje da građanima predstave i programe zdravstvene i mirovinske reforme, politiku socijalne skrbi, agrarne reforme, kao i načine rješavanja drugih društvenih, ali i danas sve važnijih ekoloških pitanja.

Dijana Pavlović
Komisija važnom smatra obvezu svih stranaka da svojim postupanjem izbjegnu ustavnopravnu krizu