Svijet
VELIKI PLANOVI ČELNIKA BOSANSKIH SRBA

Udružuju se Dodik, Orban i Vučić?
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik kazao je u srijedu kako se ponosi time što je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, a svoj daljnji politički put planira "uz prijatelje", navevši kako su to predsjednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, te mađarski premijer Viktor Orban. Dodik i njegovi najbliži suradnici, među kojima su gotovo svi čelnici u RS-u, kao i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, pod sankcijama su američkog Ministarstva financija, a sada su se suočili s činjenicom da im banke u BiH redom zatvaraju račune i na taj način pokušavaju izbjeći situaciju u kojoj bi i same trpjele posljedice tako što bi bile isključene iz međunarodnog platnog prometa. Dodik i njegovi suradnici sada ne mogu dobivati plaće, kao ni kredite ili kreditne kartice, a sa zatvaranjem računa u bankama suočene su i tvrtke koje su SAD označile kao izvor financijske moći za čelnike bosanskih Srba.

Među takvima je i tvrtka “Integral inženjering” iz Laktaša, koju je do smrti 2023. vodio Dodikov prijatelj Slobodan Stanković. Iako je on preminuo, sankcije njegovoj tvrtki su ostale, a iz tvrtke je potvrđeno kako su im od 17 računa koje su do sada imali banke zatvorile 15, s tim što uskoro očekuju kako će im blokirati i preostala dva, pa ne znaju kako će nastaviti poslovati. Unatoč činjenici da je zbog sankcija postao platno nesposoban, Dodik je pred novinarima izjavio kako ga je “baš briga za američke sankcije” i kako ga to neće odvratiti od politike koju vodi. “Mi imamo druge prijatelje”, kazao je Dodik, pa je nastojeći ih nabrojiti spomenuo Vučića, Putina i Orbana, a pritom posebice računa na suradnju s Budimpeštom i Beogradom, koji je nazvao i svojim glavnim gradom. “Mađarska, Republika Srpska i Srbija udružit će se u neku vrstu ekonomske unije”, najavio je. H/I.B.
“DONIJET ĆEMO SVOJ IZBORNI ZAKON”
Čelnik bosanskih Srba ponovo je zaprijetio kako će Republika Srpska uskoro donijeti svoj izborni zakon i isključivo prema njemu provoditi izbore ako ne bude ukinuta odluka o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona BiH, koju ju je nedavno donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. “Mi ćemo donijeti taj zakon i prema njemu ćemo provoditi izbore u RS-u. Baš nas briga ako ih Zapad ne prizna. Priznat ćemo ih mi”, ustvrdio je u svom uobičajenom stilu Milorad Dodik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

3

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno