Mozaik
U 96. GODINI PREMINUO VELJKO BULAJIĆ

Jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Preminuo je Veljko Bulajić, redatelj "Bitke na Neretvi", imao je 96 godina. Jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora, trajno je oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju. Redatelj Veljko Bulajić rođen je u mjestašcu Vilusi, na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22. ožujka 1928. S roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom, te braćom Džorđem i Stevanom do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio je u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse, prenosi Nova TV.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se motao s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započeo je dvama kratkim filmovima: "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" realizirao je 1959. godine. Veliki uspjeh Bulajić postiže filmom "Uzavreli grad" (1961.), o životu u novome industrijskom centru, nagrađenom Zlatnom arenom u Puli.

“Skopje 63", dugometražni dokumentarni film, bio je prikazivan na svim televizijama svijeta i svom je autoru donio prestižnu UNESCO-ovu nagradu Kalinga za "vrhunsko ostvarenje u području umjetnosti i znanosti".

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike i još nekih drugih. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju.

“Bitka na Neretvi" bila je njegovo najveće ostvarenje. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner i Sergei Bondarchuk, uz jugoslavenske zvijezde, među kojima su bili Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominiran za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu nazočili su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso. T.K.
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTUPILO 20 IZVOĐAČA

Pobjednik 71. Zagrebačkog
festivala je ToMa

2

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

3

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!