Osijek
GORNJI GRAD NIJE ZANEMAREN

I samo središte Osijeka polako se rekonstruira
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Veliko zanimanje privlači najava rekonstrukcije Trga Ante Starčevića, kao i glavne tržnice
Namjera je svake dobre gradske vlasti osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova Osijeka, pa se prema tom načelu ponaša, od sredine 2021. godine, i aktualni gradonačelnik Ivan Radić.

Osim što je gradskim četvrtima i mjesnim odborima povećan iznos za razvoj komunalne infrastukture, o čemu samostalno odlučuju "kvartovska" vijeća, po gotovo svim dijelovima grada postoje kapitalni projekti koji se realiziraju gradskim novcem, nepovratnim sredstvima EU fondova ili iz izvora resornih ministarstva. Primjerice, rekonstrukcija Tvrđe, gradnja podvožnjaka na Čepinskoj, uređenje Kopike...

Ipak, čini se kako je došlo vrijeme da se nešto više pozornosti posveti i samom gradskom centru. Ipak je to najprepoznatljivji dio Osijeka, koji kao takav podnosi najveće dnevne migracije, i čija je infrastruktura najopterećenija.

U razmaku od nekoliko posljednjih dana gradonačelnik Radić nazočio je završetku infrastrukturnih radova na dvjema lokacijama u središtu. Na prvoj su završeni radovi na tramvajskoj infrastrukturi - na križanju Kapucinske, Radićeve, Europske avenije i Henglove, a na drugoj postavljanje novog sloja asfalta - u Slavičekovu prolazu, cesti koja spaja Gundulićevu i Hrvatske Republike. Tom je prigodom Radić otkrio što će se sve još raditi "na ovom potezu".

– U Gradskoj četvrti Gornji grad izdvajamo puno veća sredstva nego u trenutku kada sam postao gradonačelnik Osijeka. Na ovom području u tijeku su dva megaprojekta, a to je modernizacija tramvajske infrastrukture i Osijek 4. Govorimo o vodoopskrbi i kanalizaciji, gdje je vrijednost radova čak 50 milijuna eura. Kada govorimo o modernizaciji tramvajske infrastrukture, uz nove tračnice, gradimo i novi nogostup, kolnik, ali i nova parkirališna mjesta. Do kraja godine na potezu Europske avenije od Kapucinske ulice do Vijenca Ivana Meštrovića, ispod "četverolista", bit će skroz novi asfalt na cesti – izvijestio je gradonačelnik.

Podsjetio je kako je početkom ožujka napravljen nogostup kod dječjeg parka Legos na Gornjodravskoj obali.

- Također, idemo u dogradnju dječjeg vrtića Latica. Vrijednost je tih radova 930 tisuća eura i djeca će od rujna ove godine biti u obnovljenom vrtiću. U Gradskoj četvrti Gornji grad imamo i energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice, vrijednost je tih radova 1,3 milijuna eura, u cijelosti financiranih sredstvima Ministarstva kulture - dodao je.

Gradonačelnik je napomenuo i kako je Grad Osijek povukao najveći iznos sredstava za energetsku obnovu zgrada koje su kulturna dobra, te da je kroz ITU mehanizam na raspolaganju rekordnih 55 milijuna eura, što uključuje i velike projekte u Gornjem gradu, poput rekonstrukcije glavne tržnice i Hrvatskog narodnog kazališta. Veliko zanimanje privlači najava rekonstrukcije Trga Ante Starčevića. Za sada je izvjesno zatvaranje Županijske ulice od Ulice Hrvatske Republike do Trga pape Ivana Pavla II. kako bi i taj potez bio pretvoren u pješačku zonu.
Dario Kuštro
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

2

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip
Viljevac osvojio drugo mjesto

3

PUTNICA: EMA BUBALO, DESTINACIJA: DOHA (KATAR)

Obiteljski praznici u srcu arapske rivijere. Gutra, henna, karak, deve i dine