Novosti
INFOBIP PREDSTAVIO VAŽAN PROJEKT

Za globalno konkurentniji EU
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Platforma IPECI-CIS redefinirat će i unaprijediti tehnologiju komunikacije

Tvrtka Infobip predstavila je projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije IPECI-CIS, koja je dio inicijative IPECI Cloud.U tom je projektu, rečeno je, cilj sinergijom dionika uključenih u istraživanje i razvoj učiniti EU globalno konkurentnijim u području usluga u oblaku. Platforma će redefinirati i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar EU-a integracijom umjetne inteligencije, optimizacijom energetske potrošnje i demokratizacijom digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je to projekt od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije. Posebnost projekta, ističe, jest što se ne financira iz klasičnih europskih sredstava, nego u njega ulažu države članice iz nacionalnih sredstava i dijela koji stiže iz EU fondova. Vlada je podržala inicijativu Infobipa za sudjelovanje u projektu, rekao je Plenković, napomenuvši kako je Infobip među partnerima koji sudjeluju u projektu jako cijenjen. "Uvijek ste bili inovativni i korak ispred drugih i zato ovaj koncept stvaranja nove tehnologije znači pravi iskorak jačanja konkurentnosti IT industrije u Europi, u odnosu prema konkurentima, koji uglavnom dolaze iz SAD-a", istaknuo je.

I potpredsjednik za inženjerstvo Infobipa Damir Prusac kaže da ovim projektom europska IT industrija želi konkurirati onoj na svjetskoj razini (u SAD-u, Kini, Japanu). "Svi pokušavaju, ili većina njih, uzeti postojeću tehnologiju, napraviti dodanu vrijednost i uklopiti to u europski cilj. Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti u ciljeve Europe", rekao je. Termin potpisivanja ugovora s Vladom još se ne zna, a u Infobipu se nadaju se da će to biti unutar dva mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je više od 80 milijuna eura, a kažu kako se s Vladom razgovara koji će biti mehanizmi financiranja. Infobip će sudjelovati i s vlastitim sredstvima. Infobip će na tom projektu od velikog europskog značenja surađivati s uglednim europskim partnerima, uključujući Deutsche Telekom AG, Sveučilište Twente i druge institucije, poput sveučilišta u Austriji, Njemačkoj i Poljskoj. Inicijativu IPECI Cloud pokrenulo je više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica EU-a, a cilj je izgradnja nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa od clouda do edge computinga, koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podatcima.

Vlada je u ožujku donijela zaključak kojim podržava sudjelovanje RH i tvrtke Infobip u važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za područje infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...