Novosti
PLENKOVIĆEVA PORUKA MILANOVIĆU

Tko želi biti premijer, mora na izbore
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je poručio da za dužnost predsjednika Vlade ne može pretendirati netko mimo kandidature i sudjelovanja na parlamentarnim izborima, te je ponovno prozvao Zorana Milanovića, ne spomenuvši ga imenom. "Ono što mi želimo jest da nikako ne dođemo u situaciju da netko pretendira na čelno mjesto predsjednika Vlade a da to čini mimo izbora. Takva demokratska deformacija nešto je čemu se osobno principijelno protivim", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice vodstva stranke. Tko želi biti hrvatski premijer, mora ići u političku utakmicu, mora se izložiti, upustiti u razmjenu stajališta, argumenta, a ne kršiti sva demokratska načela, kršiti naš ustavni poredak, rekao je Plenković. Na primjedbu novinara da je upravo HDZ, u suradnji Mostom, na čelo Vlade doveo osobu koja nije sudjelovala u izbornoj utakmici - kratkotrajnog premijera Tihomira Oreškovića, Plenković je podsjetio da je ta kombinacija i propala upravo zbog toga što nije bio kandidat na izborima.

Novinare je zanimao i komentar na Milanovićevu objavu da neće dopustiti prelete Rafalea iznad Zagreba, a Plenković je poručio "pa ne kupujemo ih valjda da stoje u hangaru", te, uz ostalo, ocijenio i da Milanović neće biti dugo predsjednik države. "Mislim da ovakvog kršitelja Ustava nitko ne želi ponovno vidjeti na toj funkciji, na kojoj nije učinio ništa, kao što nije učinio ništa dok je bio predsjednik Vlade". Dodao je da je Milanovićev doprinos nabavi tih borbenih aviona "nikakav, nula".

Novinari su Plenkovića pitali i hoće li se sučeliti s protukandidatima za dužnost premijera, na što je on, govoreći o Milanoviću, rekao da je "kršitelj Ustava" imao šansu do petka za ostavku na mjesto predsjednika Republike, ali "nastavlja kršiti Ustav", te je "potpuno irelevantan i nebitan". "Pokazao se političkom kukavicom", ocijenio je ponovno Plenković. H