Novosti
KANDIDATI U 4. I 5. IZBORNOJ JEDINICI

Na slavonskim listama
i osobe iz Lošinja, Zadra...
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Za 28 mjesta u Hrvatskom saboru na izborima se natječe 406 kandidata

U 4. i 5. izbornoj jedinici, kojima više nije pokriveno područje samo pet slavonsko-baranjskih županija, nego su one, zbog ujednačavanja broja birača, proširene prema zapadu, za 28 mjesta u Saboru natječe se ukupno 406 kandidata. U 4. jedinici kandidaturu je istaknulo 14 izbornih lista, a u 5. ih je 15.Bez iznenađenja


Prema prognozama, u 4. jedinici i na ovim je izborima izraziti favorit lista HDZ/HSLS/HDS/HNS/HSU, koju predvodi ministar hrvatskih branitelja Ivan Anušić, bivši osječko-baranjski župan, praktično nedodirljiv na dosadašnjim izborima. Primjerice, na lokalnim izborima 2021. pobijedio je u utrci za župana već u prvom krugu. Drugi na toj listi je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, slijedi saborski zastupnik, bivši koprivničko-križevački župan Darko Sobota, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnici Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Virovitičanin Josip Đakić itd. U obje slavonske izborne jedinice po imenima je to daleko najjača lista. Dakle, novih imena i iznenađenja - nema.

Kada je riječ o koaliciji DP/PiP/Nezavisni/DHSS/ZL, na vrhu te kandidacijske liste je potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić, koji povlači mnoge konce u toj stranci, slijedi muzejska pedagoginja i osječka vijećnica Jesenka Ricl, predsjednik osječko-baranjskog DP-a Krešimir Čabaj i Petar Kopunović-Legetin, koji je na prošlim izborima nosio listu Mosta. Na listi SDP-a, Centra, HSS-a, DO-a i SiP-a, NS - Reformista i Glasa na samom vrhu nema Osječana. Prvi je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, a druga Đakovčanka Sanja Bježančević, čelnica osječko-baranjskog SDP-a. Tek treći je Osječanin Boris Piližota, potpredsjednik SDP-a u najvećem slavonskom gradu. Najjače ime SDP-a Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, zauzela je simbolično, 14. mjesto, kao potpora.

Listu Most/Hrvatski suverenisti/HKS/NLM-a predvodi Josip Skočibušić iz Čepina, iza kojega je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica i bivša članica DP-a te sestra osnivača te stranke Miroslava Škore. Na 14. mjestu je sociolog Zlatko Miliša. Listu Socijaldemokrata, IDS-a, PGS-a, Laburista i Demokrata u 4. izbornoj jedinici predvodi osječki saborski zastupnik u više mandata Domagoj Hajduković, a druga je zastupnica Romana Nikolić. Aktivistica Katarina Kruhonja na čelu je liste Možemo/Hoćemo pravedno. Listu Fokusa i Republike predvodi osječki poduzetnik Berislav Mlinarević, koji je bio i u drugom krugu izbora za gradonačelnika Osijeka 2021., tada uz potporu DP-a. Među 14 lista u 4. izbornoj jedinici ima i onih koje očito nisu imale dovoljno lokalnih kandidata, jer su im na popisu osobe iz Zagreba, Sesveta, Lošinja, Zadra ili čak iz BiH.

Poznati i nepoznati


U 5. izbornoj jedinici listu favorita HDZ/HSLS/HDS/HNS/HSU predvodi ministar Marin Piletić, a slijede gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, neizostavni slavonsko-brodski zastupnik Pero Ćosić, požeško-slavonska županica Antonija Ćosić, predsjednik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik u proteklom mandatu Nikola Mažar, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Požege Željko Glavić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić itd. Tu bi zasigurno bili i bivši ministar Mario Banožić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, ali su ih izazivanje ili zataškavanje prometnih nesreća izbacili iz izborne i stranačke utrke. Na mandate u 5. izbornoj jedinici računa i lista DP/PiP, koju predvodi gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava, slijedi glavni tajnik DP-a Josip Dabro, potom Brođanka Dubravka Lipovac Pehar.

Listu SDP/Centar/HSS/DO i SiP/Reformisti/Glas u 5. izbornoj jedinici predvodi zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, a slijede ga saborska zastupnica iz Požege Martina Vlašić Iljkić, čelnik vukovarsko-srijemskog SDP-a i načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković. Na 14. mjestu je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić. Na listi Most/HS/HKS/NL mladih prvi je dosadašnji saborski zastupnik Marijan Pavliček, slijedi ga vukovarsko-srijemska županijska vijećnica Kristina Bakula, a na 14. mjestu te liste je Nikola Kajkić, bivši policijski inspektor, izbačen zbog lažiranja izvješća o istrazi ratnih zločina. Zanimljivo je da su njegov brat Goran i on na dvije različite liste - brat je na listi DP-a. Na listi Socijaldemokrata je u toj izbornoj jedinici prvi Vilim Ribić, do 2023. čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a dva poznata imena nudi i lista Fokusa i Republike. Naime, kod njih je na drugom mjestu Zvonko Pongrac, nekadašnji HSS-ovac iz Antunovca, a tu je i Tomislav Pokrovac iz Retkovaca, jedan od vođa seljačkih prosvjeda. Jedna od zanimljivosti te izborne jedinice je što je među ukupno 15 prijavljenih za ove izbore i lista Agrarne stranke. I u ovoj izbornoj jedinici neki su očito imali ozbiljnih teškoća kako sastaviti listu od 14 osoba iz Slavonje, pa su kandidati i osobe iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Supetra i Malog Lošinja.

Igor Bošnjak
IZBORNE JEDINICE PROŠIRENE NA ZAPAD
Četvrtu izbornu jedinicu čine cijela Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija, ali i sjeveroistočni dio Koprivničko-križevačke županije. Petoj izbornoj jedinici, koju su do sada činile Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija, dodan je istočni dio Sisačko-moslavačke županije. U obje te izborne jedinice izraziti favorit je HDZ, koji je na prošlim parlamentarnim izborima osvajao po osam mandata (od 14) u svakoj od tih jedinica. Također, u obje izborne jedinice koaliciji čak sedam stranaka okupljenih oko Domovinskog pokreta (DP) i koaliciji sedam stranaka oko SDP-a na izborima održanima 2020. pripalo je po tri zastupnika.

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude