Novosti
PREDIZBORNE PORUKE I KAMPANJA

Borčić: Glasači SDP-a sigurno bi željeli saznati kakav je stav o suradnji s Domovinskim pokretom
Objavljeno 3. travnja, 2024.

Što bi moglo biti presudno za dobivanje glasova birača - programi ili odabir između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, HDZ-a i partnera i SDP-ove koalicije? Kako bi se taj dvoboj, ali i kampanja mogli odraziti na izlaznost birača?Ulazimo u neobičnu kampanju u kojoj će se nastaviti verbalni okršaji, poručili su, između ostalog, politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić odgovarajući na ta pitanja u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog".

"Imamo situaciju da jedan politički akter, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, otvoreno krši Ustav, otvoreno krši upozorenje Ustavnog suda, što samo po sebi nije dobro i moglo bi nas odvesti u neke smjerove koji nisu dobri za hrvatsku demokraciju, ali, s druge strane, taj je njegov ulazak u političku borbu zaista ove izbore u smislu ishoda, u smislu rezultata, učinio neizvjesnim", rekao je Šalaj. Plenković i HDZ žele zbog toga još više govoriti o svojim postignućima, a, s druge strane, koalicija Rijeke pravde pokušava aktualno stanje predstaviti kao izvanrednu situaciju. Spomenuo je i pojam "treće republike", koji Milanović spominje. "Milanović je zapravo jedan prazni označitelj za sve one koji su nezadovoljni stanjem, koji su frustrirani, koji misle da je Hrvatska država nepravda, i onda u njega upisuju različita značenja. Tek trebamo čuti što je to ‘treća republika‘. S druge strane, predsjednik SDP-a o konkretnim potezima ne govori. Očekujem da ćemo se nastaviti kretati u tom smjeru. Da će HDZ, pomalo paradoksalno, više htjeti govoriti o javnim politikama, što su napravili, zašto je važna stabilnost, da nastave te svoje poteze, programe i javne politike, a da će s druge strane ova koalicija Rijeke pravde inzistirati na tome da je najprije bitno srušiti HDZ, a onda ćemo o programima", smatra Šalaj.

Nikolina Borčić kazala je kako vjeruje da će se u kampanji nastaviti verbalni okršaji te i dalje očekuje "grubo međusobno uništavanje vjerodostojnosti". Kada je riječ o privlačenju birača, kaže kako ih napetost koja se trenutno događa privlači, ali da ima i ona svoje granice. Ako se, dodaje, pretjera s takvom retorikom, "da se samo i isključivo vrti oko dva brda", to može demotivirati građane da iziđu na birališta. Dodatno se osvrnula na Milanovića. "Njegova je komunikacija cijelo vrijeme takva, samo je sad pojačana i grublja, a to može odbiti dio glasača. Ali može ih odbiti i to što nitko izrijekom nije rekao hoće li ići s desnicom ili neće, dakle s Domovinskim pokretom", poručila je i zaključila kako vjeruje da bi svaki glasač SDP-a volio znati koje su stranke ozbiljan potencijal za pregovaranje. I.B.
USTAVNI SUD U NEUGODNOJ SITUACIJI
Ustavni sud je trenutno u jako neugodnoj situaciji, kaže Šalaj i podsjeća na njegovo upozorenje koje Zoran Milanović uporno krši. "Ustavni sud bi se morao odvažiti na vrlo hrabar potez, a to je da poništi odluku o raspisivanju izbora. Time bismo ušli u razdoblje velike političke i ustavne krize. Situacija u kojoj bi Ustavni sud poništio rezultate već održanih izbora nešto je što ćemo teško vidjeti", kaže Šalaj.