Osijek
SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU UDRUGA “DAR” OBILJEŽILA NA SREDIŠNJEM TRGU

Težimo tomu da osobe s autizmom starije od 21 godinu ne budu nevidljive
Objavljeno 2. travnja, 2024.

Prigodnim programom u znaku pjesme i plesa u utorak je na Trgu Ante Starčevića obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, u organizaciji Centra za autizam i Udruge obitelji djece s autizmom "Dar".Taj se dan obilježava 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda već 16. godinu zaredom, a Savez udruga za autizam Hrvatske ove ga je godine odlučio obilježiti pod sloganom NISMO NEVIDLJIVI, koji jasno upozorava na probleme i izazove s kojima se suočavaju osobe s poremećajima iz spektra autizma u Republici Hrvatskoj.

Emilija Prgomet, dopredsjednica Udruge "Dar" i majka djevojčice s autizmom, ističe da je udruga uza sve ostale probleme s kojima se nose djeca i njihovi roditelji fokusirana na jedan veliki cilj.

“Već nekoliko godina borimo se za konačno donošenje sustavnog rješenja za osobe s autizmom starije od 21 godinu. Dok je dijete malo, lakše se uključuje u socijalizaciju, no nakon 21 godine ostaje prepušteno sebi i roditeljima, a autizam je neurorazvojni poremećaj na kojemu je potrebno raditi cijeli život", ističe Emilija Prgomet, koja kao majka 11-godišnje djevojčice dobro zna kakve su potrebe djece s autizmom.

“Moje dijete je trenutno aktivno, ide na ples, ima treninge, no već razmišljam što će se dogoditi kada napuni 21 godinu, jer će i tada imati neke svoje potrebe i želje. Netko će reći kako je to prerano, no moram toliko unaprijed razmišljati jer brzo će to vrijeme pokucati na vrata, stoga se borimo za to da djeca imaju poludnevne aktivnosti nakon 21 godine, a danas-sutra i da budu uključena u nekakve cjeloživotne zajednice. Uz podršku institucija nadamo se da će se to i ostvariti", dodala je Prgomet.

Ovom se problemu, čini se, ipak nazire kraj. Kako nam je otkrio ravnatelj Centra za autizam Vladimir Bjelobrk, u tijeku je izrada dokumentacije potrebne za realizaciju usluge poludnevnog boravka za osobe s autizmom starije od 21 godinu, ali i za drugu djecu s teškoćama u razvoju.

“Obrazovni sustav ima neke svoje limite, nemoguće je biti cijeloga života u statusu učenika, stoga obrazovanje djece s autizmom traje do 21. godine, nakon čega ona izlaze iz sustava obrazovanja. Tada bi se trebao uključiti resor socijale, što će se kod nas i dogoditi, jer je osnivač Centra za autizam (Osječko-baranjska županija, nap. a.) potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za cjelovitu rekonstrukciju učeničkog doma u Ulici Grgura Čevapovića, koji je u neposrednoj blizini Centra, gdje će se provoditi socijalne usluge poludnevnog boravka za osobe s autizmom starije od 21 godine, kao i sve druge socijalne usluge za svu djecu s teškoćama u razvoju. To je sjajna stvar, koju pozdravljamo, no, jasno, neće se dogoditi preko noći, ali ipak se radi na rješavanju ovog problema", rekao je Bjelobrk.

Djeca s autizmom i dalje su često stigmatizirana, iako neka od njih poput druge djece sudjeluju u raznim aktivnostima, a to su pokazala i u utorak sjajnim glazbenim nastupom. Voditelj školskog benda učenika i nastavnika Tehničke škole i gimnazije "Ruđera Boškovića" Igor Grubišić otkrio nam je kako već drugu godinu zaredom prakticiraju zajedničke probe i nastupe s učenicima Centra za obrazovanje "Ivan Štark", koji također imaju svoju bend, u kojem sudjeluju i djeca s poremećajima iz autističnog spektra. Nastupali su zajedno na ovogodišnjoj valentinovskoj zabavi u organizaciji "Ruđerice", a njihov je repertoar u utorak mogla čuti i brojna publika na Trgu A. Starčevića.

“Od ove godine bendovi dviju škola imaju zajedničke probe, gdje se pripremaju za događaje u kojima zajedno sudjeluju, a danas će prije svega izvesti našu himnu Plavi svemir, a zatim i neke poznate zabavne, pop i rock pjesme. Djeci to nevjerojanto puno znači", rekao je voditelj Grubišić.

Uz pjesmu i ples, Udruga "Dar" i učenička zadruga Centra za autizam "Oblak" izložile su na štandovima razne zanimljive rukotvorine učenika i njihovih mama i baka, a istoga dana u Centru za autizam održane su i sportske aktivnosti za djecu. I. Alilović
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana