Crna kronika
ZATVOR IM JE BLAŽA KAZNA

Jako skup šverc duhana platit će 891.000 eura
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Carinici su u skladištu u Sesvetama pronašli 7,8 tona duhana u listu. Uhićena tri muškarca otprije su poznata policiji

Biti će ovo jako, jako skupa kazna za tri švercera duhana. U ovome se trenutku ne plaše izvjesne zatvorske kazne, nego "čestitke" carine, koja im je ispostavila račun od gotovo milijun eura na ime trošarine! Sva tri švercera trenutno su policijskom pritvoru Policijske uprave zagrebačke.Sve se odigravalo prije nekoliko dana u Sesvetama. Carinici Područne jedinice - službe za mobilne jedinice Zagreb i policajci Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke krenuli su na području Sesveta, sa sudskim nalogom, u pretragu jednog skladišta, i to nakon sumnje da bi promatrane osobe mogle švercati duhan, i to velike količine. U pretragu se krenulo u četvrtak na širem području Sesveta. Skladište je inače u privatnom vlasništvu, a pokazalo se da se u njemu duhan rezao i pripremao za ilegalnu prodaju. Skladištem su se, pokazala je kriminalistička obrada carinika i policajaca, koristila tri muškarca, otprije poznata policiji zbog raznih prekršajnih i kaznenih djela.

Prilikom pretrage skladišnog prostora pronađeno je ukupno 7806 kilograma duhana u listu, pakirano u 64 kartonske kutije. Pretragom je pronađena i oprema za preradu i vaganje duhana: ručno izrađen stroj za rezanje s elektromotorom, tri rezervna noža za stroj za rezanje, metalna plinska sušilica za duhan s pripadajućom opremam, tri boce s ukapljenim naftnim plinom od po deset kilograma, električna vaga "Vertige" i ručni viličar. Duhan u listu i oprema za proizvodnju i preradu duhana su oduzeti, a protiv osumnjičenika je nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela opisanog u člancima 263. st. 1. i 264. st. 1. Kaznenog zakona. Nakon toga slijedi šok od carine - zahtjev za solidarnu naplatu trošarine od osumnjičenika u iznosu od 891.054,90 eura!

Kako je riječ o uistinu velikoj količini duhana, sva trojica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, a hoće li se u daljnjem postupku braniti sa slobode ili se pak preseliti u istražni zatvor, ovisit će o nadležnom državnom odvjetništvu i, u konačnici, sucu istrage.

Sandra Lacić
CIGARETE SAKRIO U KROVU AUTOBUSA
Šverc veće količine cigarete spriječili su na Uskrs carinici na graničnom prijelazu Slavonski Brod. Carinici su cigarete (45 šteka) pronašli u autobusu bosanskohercegovačkih registracija. Pokazalo se nakon istrage kako je cigarete u krovnom dijelu autobusa, ispod krovne obloge kod krovnih prozora, sakrio vozač. Zbog prekršaja opisanog člankom 137.a Zakona o trošarinama vozaču je izrečena novčana kazna od 15.600 eura, a pronađena roba je oduzeta. Okrivljenik je odmah uplatio dvije trećine novčane kazne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana