Osijek
AVANTURA IZ ZEMLJE SNOVA KOLONIJE MLADIH

Putuješ pejzažima mašte i sklapaš nova prijateljstva
Objavljeno 3. travnja, 2024.
U Ernestinovu se okupilo stotinjak mladih umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije

U predivnu umjetničku avanturu života iz ernestinovačke Zemlje snova krenulo je stotinjak mladih umjetnika pristiglih u hrvatsku kolijevku stvaralaštva naive iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Ovoga se tjedna u OŠ Ernestinovo održava 21. Međunarodna kolonija mladih, kaže Ana Mitrović, jedna od troje učitelja - mladih snaga na čija je leđa pao dio tereta organizacije Kolonije, uz Malu akademiju umjetnosti Ernestinovo i partnere OŠ Ernestinovo, Općinu Ernestinovo i Likovnu udrugu "Petar Smajić". Trude se, kaže, zadržati tradiciju stvaralaštva umjetničkim radionicama, a ove su godine uveli i novu - radionicu izrade slikovnica, po čemu Ernestinovo također postaje poznato, jer je u njemu napravljeno nekoliko njih.- Ponosni smo na tu radionicu, a imamo i kiparsku, dvije slikarske, 3D grafiku, keramičarsku, plesnu i master radionicu. Pozvali smo mlade i kreativne da nam se pridruže, pa tako imamo djecu i mlade umjetnike iz tri države, tema Kolonije je Avantura iz Zemlje snova jer smatramo da ovo sve djeci zapravo treba biti avantura putovanja kroz nepregledne pejzaže mašte, gdje stvarnost i san postaju jedno, poziva nas da istražimo čarobne svjetove gdje granice nestaju, a snovi postaju stvarnost, jer svi znamo da je u Zemlji snova sve moguće, a svaka pustolovina nosi sa sobom priliku za otkrivanje novih ideja i spoznaja te nevjerojantih iskustava - kaže Mitrović. Među onima koji prate napredak djece i ono što ona rade i ernestinovački su umjetnici Siniša Tešankić, jedan od osnivača Kiparske kolonije Ernestinovo, i voditeljica Male akademije umjetnosti Milica Reinhart Tešankić.

Djeca su jedva dočekala završetak svečanosti otvorenja da počnu raditi. Potvrdili su nam to i neki s kojima smo uspjeli razgovarati u ritmu lupkanja batićem o dlijeto, umakanja kista u boju i znalačkih poteza po platnima, između recitacija i predaha u osmišljenim plesnim koreografijama...

- Već sam drugi put na Koloniji, iz Ernestinova sam i nestrpljivo sam čekala upoznati nove prijatelje, ali i početak kiparenja - kazala nam je kratko Lara Stojko pa nestrpljivo otrčala jer imala je preča posla. Ima dijete i pravo!

Iz Dragatuša, blizu Črnomlja, stigle su dvije Slovenke. "Prvi put sam ovdje, baš je super. Stigla sam s učenicom koja je izlagala na Međunarodnoj kiparskoj koloniji u Črnomlju. Jako smo zainteresirane za ernestinovačku koloniju, umjetnik koji vodi ovu keramičarsku radionicu ima već 20 godina iskustva, koje želimo vidjeti", kazala je Jasmina Strugar.

Njezina učenica Nuša Alexandra Kočevar također je zadovoljna dolaskom u Ernestinovo, kazala je samo da već ima iskustva u stvaralaštvu i zapažene radove na izložbama.

Osnovke Lorena Pišković i Ema Jagarčec doputovale su iz Donje Stubice.

- Izabrala sam keramiku, koja mi je izvannastavna aktivnost u mojoj školi, jako je zanimljivo i fora raditi s glinom, a fora je upoznati i nove prijatelje - kazala je Lorena.

- I ja idem na istu radionicu jer mi se keramika sviđa. Nekiput je teško, a nekiputa nije teško raditi s glinom. Vidjet ćemo kako će biti ovdje u Ernestinovu - veli nam Ema.

Načelnica Ernestinova Marijana Junušić ističe da je ovo jedinstvena i prepoznatljiva kolonija, na kojoj se okupljaju mladi na proljetnim praznicima i stvaraju predivna umjetnička djela i kreacije.

- Malo smo promijenili koncept, došli su novi umjetnici, s novim i svježim idejama, i vjerujem da će to djeca prihvatiti i rado stvarati u novim radionicama - kaže Junušić.

Voditeljica programa Međunarodne kolonije mladih Reinhart Tešankić kazala nam je da i dječji vrtić sudjeluje, žele djecu od malih nogu uputiti na stvaralaštvo. "Najviše su djeca zainteresirana, kao i uvijek, za slikarsku i kiparsku radionicu, a i plesna je uvijek puna. S djecom i asistentima ima nas 110, sve traje do četvrtka, kada ćemo prikazati novostvorene umjetnine", poziva voditeljica.

Darko Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

3

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju