Sport
DEFINITIVNI KRAJ KARIJERE

Seligmanov posljednji naklon sugrađanima
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Službeno završava karijera jednog od najvećih osječkih sportaša u povijesti

Dugo se očekivalo, jer već neko vrijeme nismo ga gledali na gimnastičkom podiju. Robert Seligman konja s hvataljkama zamijenio je uredskim poslom. Njegov ured direktora Sportskih objekata nalazi se u dvorani Gradski vrt, gdje će u subotu, prvog finalnog dana 15. izdanja DOBRO World Cupa, definitivno zaključiti veliku karijeru.U gimnastici je proveo 32 godine. Ušao je u nju sa šest. Za manje od mjesec dana, točnije, 1. svibnja, puhat će u 38 svjećica na torti. Na svjetskoj sceni je više od 20 godina. Već s 15 bio je prvi hrvatski gimnastičar koji je ušao u finale nekog Svjetskog kupa (Pariz), pa prvi koji je osvojio i medalju (bronca u New Yorku 2005.), prvi i zlatnu na Svjetskom kupu (Ghent, 2005.) i na Univerzijadi (Izmir, 2005.), prvi u finalu Svjetskog prvenstva (Aarhus, 2006.). Zajedno s Filipom Udeom prvi put od hrvatskog osamostaljenja stajao je na pobjedničkom postolju Europskog prvenstva. U Lausannei 2008. godine Filip je bio srebrni, a Robert brončani na konju s hvataljkama, spravi na kojoj je Seligman izgradio svoju karijeru i postao specijalist. Čak pet puta bio je finalist Svjetskog prvenstva (peti, šesti, sedmi i dva puta osmi na svijetu), devet puta europski finalist (srebro, bronca, pet puta četvrti, šesti i jednom osmi), finalist juniorskog EP-a, 18. puta prvak Hrvatske...

Njegovu karijeru obilježila su četiri trenera. Pokojni Franjo Floršić, koji je prepoznao nešto u "onom malom", zatim Nenad Solar, s kojim je i ostvario prve velike međunarodne rezultate i čija je ideja uopće bila organizacija Svjetskog kupa u Osijeku, te Vladimir Mađarević i Boris Čulin, s kojima neprekidno surađuje od prvoga Svjetskog kupa u Osijeku, 2009. godine, i s kojima je ostvario svoj najveći rezultat, srebrnu medalju u Glasgowu 2018. godine. Duco i Boris bili su dio njegove karijere i kada je Robert dolazio u stari Sokolski dom, danas moderni Sokol centar.

- Izgradnja Sokol centra, koji je izgrađen u središtu Osijeka, koji će ostati stoljećima iza nas, i ovaj Svjetski kup u Osijeku, koji će proslaviti 15. rođendan, moje su životne medalje. Ovaj oproštaj mi je naravno težak, ali je prirodan, normalan i nemam nikakvog žala. Kao i svaki sportaš, mislim da sam mogao više što se tiče sportskih rezultata, ali vjerujem da je sve negdje zapisano i da nije bilo suđeno više od ovoga što sam napravio - pričao je Seligman, koji će u gimnastici ostati kao dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza. Popratit će s posebnim zanimanjem natjecanje na konju s hvataljkama i svoga prijatelja i vršnjaka Filipa Udea, koji se još bori protiv puno mlađih konkurenata. Filip i Robert pokretači su svih velikih uspjeha hrvatske gimnastike.

- Sigurno bih u karijeri osvojio više i imao manje četvrtih mjesta da Filip i ja nismo bili ti koji smo probijali led, krčili šumu. Mi smo morali pozicionirati Hrvatsku na gimnastičkoj mapi, mi smo morali pozicionirati i suce. Sve se zakotrljalo našim rezultatima, pa Svjetskim kupom u Osijeku i svime onime što mora imati neki savez, na čijem je čelu moj veliki prijatelj i veliki gimnastičar Marijo Možnik. Primjerice, u mom prvom europskom finalu, 2005., kada sam bio četvrti, Rus Nikolaj Krjukov u jednom je elementu odskočio, nogom je dirao konja. Danas bi to bilo nezamislivo, jedan bod bi izgubio. Tada je trebao izgubiti pola boda, a on mene dobije za 63 tisućinke. To se danas ne može dogoditi hrvatskom gimnastičaru, ne samo Tinu nego ni Benoviću, Žugecu... Svima njima je puno lakše. Na kraju krajeva, i Možniku je bilo puno lakše doći nakon mene i Filipa. Ali to je bila naša misija. Da mi to nismo napravili, morao bi Možnik. Da nije on, morao bi Tin. Nama je tako bilo zapisano.

Ostat će naravno žal što neće nastupiti na Olimpijskim igrama. Ostat će žal što u vitrini gdje čuva sve medalje nema i one sa Svjetskog prvenstva. Zato ima sedam medalja sa Svjetskog kupa u Osijeku. Dva su zlata, 2016. godine osjetio je prvi put kakav je to osjećaj trijumfirati pred domaćom publikom. Prije dvije godine slavio je u svom posljednjem nastupu pred domaćom publikom. Odlazi u velikom stilu. Predstojećeg vikenda posljednji put naklonit će se pred svojim sugrađanima, pred Osječanima, ali i svima onima koji su ga bodrilil tijekom karijere. Ovoga vikenda neka posljednji put vidi sva lica punog Gradskog vrta i neka uživa. Posljednji put kao sportaš.

Krešimir Lacković
28

medalja na velikim natjecanjima, uglavnom Svjetskim kupovima, osvojio je Seligman

tijekom karijere

Naježim se kad pomislim na oproštaj
 
Nešto manje od mjesec dana prije 38. rođendana Robert Seligman, jedan od najvećih hrvatskih gimnastičara svih vremena, završit će karijeru. U subotu, 6. travnja, nastupom na DOBRO World Cupu u rodnom Osijeku službeno će se nakloniti publici i završiti svoju gimnastičku priču, koja je trajala čak 32 godine.

- Naježim se od pomisli da ću se oprostiti od karijere pred svojom, osječkom publikom - poručio je Seligman.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana