Regija
U NAŠICAMA ODRŽANO PREDAVANJE O MISTERIJU TORINSKOG PLATNA

Znanstvenici su zaključili da je osoba s platna primila od 100 do 120 udaraca bičem
Objavljeno 2. travnja, 2024.
NAŠICEPredavanje pod nazivom ‘‘Torinsko platno - misterij osobe na platnu‘‘ održano je u Pastoralnom centru Emaus, a u organizaciji Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama.Povijesni razvoj i spoznaje znanstvenih istraživanja Torinskog platna predstavio je teolog Antonio Marina. Predavača i posjetitelje uvodno je pozdravio fra Tomislav Faletar, župnik i gvardijana franjevačkog samostana u Našicama.

Misterij Torinskog platna predavaču je omiljena tema i njome se, kako je rekao, bavi od srednjoškolskih dana, a i diplomski rad posvetio je tome materijalnom dokazu Gospodinove muke. Predavanje je započeo povijesnim putom platna, a nastavio rezultatima znanstvenih istraživanja. ‘‘Povijest platna dijeli se na razdoblje kada je Isus skinut s križa do 1350. godine, te od 1350. do danas. Prvo službeno istraživanje bilo je 1969. godine, a treće 1978. kada su 52 znanstvenika 120 sati pokušavala doći do odgovora od čega se sastoji slika i kako je nastala, a proučavali su i tragove krvi na tkanini. Zaključak je bio da je obris nastao izljevom energije elektromagnetskog zračenja‘‘, istaknuo je Marina.

Dodao je kako je talijanska agencija za istraživanje energije zaključila da čovječanstvo ne posjeduje takvu energiju kojom bi se mogao napraviti obris na platnu. Taj fenomen nastanka obrisa, kaže Marina, i dandanas se analizira.

Predavač je iznio analizu obrisa ljudskog lika na platnu rekavši kako ono prikazuje sliku izmučenog muškarca koji je umro u strašnim mukama. ‘‘Na stražnjem dijelu platna vidljive su krvave mrlje koje odgovaraju ostacima rimskog biča flagelluma kojim su se kažnjavali osuđenici. Znanstvenicu su došli do zaključka da je osoba s platna primila od 100 do 120 udaraca bičem‘‘, kazao je Marina.

Predavač se osvrnuo i na teološku analizu platna, tog najviše istraživanog predmeta u povijesti. ‘‘Proučavajući platno, došlo se do zaključka da je netko, dok je osoba visjela na križu, prebacio ubrus preko lica. Nakon skidanja s križa, osoba je ležala u podnožju križa, a netko je barem 15 minuta naslanjao tkaninu na lice kako bi obrisao krv i tekućine, nakon čega je bila umotana u čisto platno, odnosno Torinsko platno. Znanstvenici su došli do spoznaje da su obrisi na platnu nastali u grobu‘‘, rekao je predavač.

Fina tanka lanena tkanina u koju je, kako se vjeruje, bilo umotano mrtvo Isusovo tijelo duga je 434 cm i široka 109 cm. Platno se čuva u torinskoj katedrali. Posljednji put bilo je izloženo 2015., a ponovno bi javnosti trebalo biti predstavljeno 2025. godine. S. Fridl
Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana