Ekonomija
KADAR JE JEDAN OD KLJUČNIH IZAZOVA

Samo deset od stotinu velikih tehnoloških tvrtki u svijetu je iz EU-a, a tek je 8 % jednoroga
Objavljeno 3. travnja, 2024.

Hrvatska gospodarska komora (HGK), zajedno s 27 europskih udruga iz različitih djelatnosti u području digitalne tehnologije, potpisala je nedavno zajedničku izjavu "Poziv na djelovanje za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta do 2030." Kako navode iz HGK-a, digitalna poduzeća moraju biti sposobna brzo rasti ako žele ostati u Europskoj uniji (EU-u).Dodaju da samo deset od stotinu najvećih tehnoloških poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji dolazi iz EU-a, a tek je osam posto jednoroga. Najperspektivnija poduzeća kao najveće prepreke rastu u Europi vide: prekomjerne propise, različita pravila u državama članicama, nedostatak ulaganja, pristup talentima i podatcima. Sve su to problemi s kojima se suočava jedinstveno digitalno tržište.

“Ključni izazovi svakako su kako osigurati dostatne financije za digitalnu tranziciju i na koji način osigurati financiranje UI inovacija i ideja unutar EU-a. Rizični kapital jedini je pravi odgovor kako adresirati buduća financiranja i inovacije", poručio je Alojzije Jukić iz Udruženja za IT HGK-a.

Istaknuto je u pozivu i kako je jedinstveno tržište tridesetogodišnji savez koji je u srži europskog projekta i kojemu je hitno potrebna obnova. Jedinstveno tržište u pravom smislu riječi, na kojemu poduzeća upravljaju jednim tržištem u skladu s jednim skupom pravila, ima potencijal iskoristiti 719 milijardi eura tijekom pet godina i pomoći EU-u u privlačenju potrebnih ulaganja u iznosu od 745 milijardi eura s ciljem postizanja dvojne tranzicije do 2030. godine. Stoga je 28 potpisnika definiralo sedam područja koja zahtijevaju neodgodivu akciju, jedna od točaka je privlačenje i zadržavanje najboljih talenata.

“Kadar je jedan od ključnih izazova i tu je izuzetno puno prostora za ozbiljne iskorake. Ako promatramo vodeće ljude u najvećim tehnološkim tvrtkama u svijetu, jasno se uočava kako je tu velik dio doseljenika iz azijskih zemalja koji su se školovali i gradili karijere u SAD-u. EU nema dovoljno dobru prepoznatljivost fakulteta iz STEM područja, na koja bi hrlili studenti iz cijeloga svijeta i ostajali u EU-u graditi svoju karijeru. Jednak problem imamo i unutar Hrvatske", pojasnio je Jukić.

Poziv sadržava popis područja koja zahtijevaju hitno djelovanje i sveobuhvatno izvješće s istaknutim glavnim problematičnim područjima koja onemogućavaju nesmetano poslovanje poduzeća unutar jedinstvenog tržišta te konkretne preporuke za njihovo rješavanje. Između ostalog, navodi da treba:

- stvoriti stvarno tržište poduzetničkog kapitala EU-a uklanjanjem birokratskih prepreka kako bi se privukli ulagači i inovacije unutar naših granica. Tržište SAD-a gotovo se uvijek pokazuje kao prvi odabir za europske tvrtke čije potrebe prelaze 50 milijuna eura

- zauzimati se za rast poduzeća koja se bave umjetnom inteligencijom i ulaganja u razvoj umjetne inteligencije kao društvenog dobra te osigurati pravnu jasnoću oko Akta o umjetnoj inteligenciji i vrijedećih zakona. Europa može biti lučonoša pouzdanog razvoja umjetne inteligencije

- poticati digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija pojašnjenjem pravila o pristupu i razmjeni podataka u EU-u, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i međudjelovanje Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP) i postojećeg sektorskog zakonodavstva. Zdravstveni podatci ključan su primjer

- jačati digitalnu otpornost Europe omogućavanjem digitalnog izvješćivanja u državama članicama prema načelu “samo jednom” i konsolidacijom upravljanja u EU-u kako bi se maksimalno iskoristili raspoloživi cijenjeni stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Z.Rupčić
Maksimalno povećati mogućnosti nove 6G tehnologije u svakoj članici
 
- Maksimalno povećati mogućnosti nove 6G tehnologije u svakoj državi članici koordiniranjem politike spektra i uklanjanjem nepoticajnih mjera za ulaganje pružatelja infrastrukture. Iz temelja promijeniti sustav pružanja javnih usluga s pomoću digitalizacije, uz osiguravanje troškovne učinkovitost i vrijednosti za porezne obveznike usklađivanjem zakona o nabavi i poticanjem paneuropske nabave, čime se novim digitalnim poduzećima koja opslužuju europski javni sektor omogućuje razmjeran rast u EU-u. Omogućiti rastućim poduzećima zapošljavanje najboljih talenata pojednostavnjenjem postupaka za zapošljavanje u EU-u i inozemstvu - naveli su iz HGK-a.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla