Kultura
MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL

Na 16. Dioniz stiže 11 kazališnih akademija
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Istaknuta je odlična suradnja osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Grada Đakova i CZK-a u organizaciji i provedbi festivala

Četiri kazališne akademije iz Hrvatske - iz Osijeka, Splita, Zagreba i, prvi put, iz Rijeke, te njih sedam iz zemalja u okruženju - Linza, Austrija; Ljubljane, Slovenija; Beograda i Novoga Sada, Srbija; s Cetinja, Crna Gora, te dvije bosanskohercegovačke - iz Sarajeva i Banje Luke, ukupno njih jedanaest, sudjelovat će na 16. međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz, što se u Đakovu održava od 3. do 7. travnja.Besplatan ulaz


Rečeno je to u utorak na konferenciji za novinare u Centru za kulturu Đakovo, kada je predstavljen program 16. Dioniza, njegovi sudionici i druge značajke. U dane Dioniza Đakovo je grad studenata kazališnih akademija i glumaca, njihove sinergije, dobre atmosfere u kojoj se održava niz radionica, kazališnih predstava i drugih programa, a na sve njih ulaz je besplatan.

Program su predstavili zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić, prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Saša Došen, umjetnički voditelj 16. Dioniza Domagoj Mrkonjić i ravnateljica Centra za kulturu Đakovo Sanja Pavleković.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Galić izrazio zadovoljstvo što će i ove godine budući glumci, tj. studenti akademija iz Hrvatske i brojnih zemalja u okruženju, boraviti u Đakovu i pokazati svoje znanje i glumačke vještine, ali i na radionicama i drugim programima usvojiti nove, prodekanica Došen naglasila je dobru suradnju Akademije i Grada Đakova te se osvrnula na povijest festivala.

- Dioniz je započeo kao festival međunarodnih kazališnih akademija s intencijom da naši studenti i studenti drugih akademija iz zemlje i inozemstva razmijene iskustva, dobiju inpute od profesora i mentora te da tako prošire svoje izvedbeno iskustvo i znanja - rekla je Došen.

Umjetnički voditelj 16. Dioniza Mrkonjić rekao je kako je tema ovogodišnjeg festivala posveta (dedication). Najavio je program festivala, koji počinje u srijedu u 18 sati u Ccentru za kulturu Đakovo, istaknuvši kako i ove godine na radionicama, prezentacijama i u predstavama sudjeluje i niz poznatih glumačkih imena poput Joška Ševe i drugih.

Tu su i tribineRavnateljica CZK-a Đakovo Sanja Pavleković naglasila je kako se iz godine u godinu na Dionizu može pratiti kako se gluma mijenja, ali i kako je istovremeno univerzalna.

Istaknuta je odlična suradnja osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Grada Đakova i CZK-a u organizaciji i provedbi festivala.

U srijedu, odmah nakon otvorenja u 18 sati, slijede predstavljanja akademija iz Sarajeva, Linza i Rijeke. Program obuhvaća i javnu tribinu "Zašto niste odustali", a vodi ju Srđan Sandić. Uz ostalo, dio Dioniza bit će i na korzu, odnosno u Kući Reichsmann, najavljena je i radionica "Kako pripremiti slavonski finger food", najavljen je i kazališni komad "Šarlatan" itd. Detaljni program može se pronaći na Facebook stranici Dioniz festivala, koji završava 7. travnja, dodjelom nagrada.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića