Mozaik
DUGIH 40 GODINA NIJE SE ZNALO ZA KOLEKCIJU

U Belgiji pronađeno čak 66 snimki, neobjavljene glazbe, kostimi i bilješke M. Gayea
Objavljeno 3. travnja, 2024.

U Belgiji je pronađeno čak 66 snimki nove glazbe Marvina Gayea za koju se nije znalo da postoji. Njegova neobjavljena glazba ležala je skrivena u Belgiji više od 40 godina, navodi BBC. Uz nju je pronađena vjerojatno vrlo vrijedna kolekcija scenskih kostima i bilježnica pokojnog glazbenika.Marvin Gaye preselio se u obalni belgijski Ostende 1981. nakon što je uzeo posjetnicu belgijskog koncertnog promotora u noćnom klubu dok je ovaj živio u Londonu. U to je vrijeme bio ovisnik o kokainu, no preseljenje u Belgiju pomoglo mu je da pobijedi ovisnost. U to je vrijeme snimio jedan od svojih najvećih hitova "Sexual Healing". Neko je vrijeme živio u kući belgijskog glazbenika Charlesa Dumolina, a vlasništvo nad pronađenim materijalom polaže Dumolinova obitelj.

- Oni pripadaju obitelji Dumolin jer su ostavljeni u Belgiji prije 42 godine. Marvin je sve to tada ostavio i rekao: ‘Radite s njim što god želite‘ i nikada se nije vratio. To je važno - rekao je belgijski odvjetnik Alex Trappeniers.

- Svaki put kad je novi instrumental počeo i kad je Marvin počeo pjevati, dao sam mu broj. Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demosnimaka novih pjesama. Nekoliko ih je dovršeno, a nekoliko ih je jednako dobro kao "Sexual Healing", jer je napravljeno u isto vrijeme. Postojala je jedna pjesma koju sam slušao deset sekundi i shvatio da su mi glazba i riječi u glavi cijeli dan, poput trenutka planetarnog poravnanja - dodaje Trappeniers.

Obitelj Dumolin posjeduje zbirku, posebno u svjetlu belgijskog zakona koji propisuje da svaka imovina postaje osobna nakon 30 godina, bez obzira na koji je način stečena. To se, međutim, ne odnosi na intelektualno vlasništvo, što znači da bi Trappeniers i njegovi partneri mogli završiti kao vlasnici fizičkih vrpci na kojima je snimljena glazba, ali bez prava objavljivanja pjesama. Gayeovi nasljednici u SAD-u mogli bi teoretski imati prava na glazbu, ali joj ne bi mogli pristupiti bez posjedovanja vrpci. Trappeniers je rekao da misli da je potreban kompromis.

- Mislim da i jedni i drugi imamo koristi, Marvinova obitelj i Dumolinovi nasljednici s kolekcijom u rukama. Ako se udružimo i pronađemo prave ljude na svijetu, Marka Ronsona ili Brunu Marsa… Nisam ovdje da dajem prijedloge, nego da kažem: "OK, poslušajmo ovo i napravimo sljedeći album.". Moralno, volio bih raditi s obitelji, ali ovo je noćna mora za njih za svaku drugu opciju osim zajedničkog dogovora… da netko dolazi iz općenito gledano bogate zemlje i da oni sklope dogovor oko toga da ta kolekcija napusti tu zemlju - kaže Trappeniers. T.K.
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

2

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

3

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”