Mozaik
SARA POYZER ŽRTVA NOVIH TEHNOLOGIJA

Zvijezda mjuzikla dobila otkaz jer produkcija želi glas UI-ja
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Sara Poyzer, jedna od zvijezda mjuzikla "Mamma Mia!", izazvala je uzbunu tvrdnjom da će njezin vokalni angažman za nadolazeću BBC-jevu produkciju zamijeniti glas generiran umjetnom inteligencijom, prenosi portal Ravnododna.hr. Pjevačica i glumica objavila je snimku zaslona iz e-maila za koji kaže da joj ga je poslala producentska kuća koja radi za BBC, u kojem joj je rečeno da njezine usluge više neće biti potrebne. "Ispričavamo se zbog kašnjenja. Imali smo odobrenje BBC-ja za korištenje glasa generiranog umjetnom inteligencijom, tako da nam Sara više neće trebati", stoji u objavi.

Istu objavu Poyzer je naslovila "otrežnjenje", a njezin post izazvao je mnogo bijesa na X-u, a drugi u kreativnoj industriji izrazili su strah i gađenje prema sugestiji da bi se glasovni rad mogao tako lako oduzeti ljudima.

Stand-up komičar Seán Burke napisao je: "Ovo je zastrašujuće. Oslanjam se na rad VO-a. Već možete čuti vrlo uvjerljive UI glasove diljem TikToka i ništa ne sprječava tvrtke da ih koriste kako bi uštedjele nekoliko funti. Ne možemo vjerovati ljudima da će učiniti pravu stvar. Potrebno je nešto poduzeti."

Te je osjećaje ponovio podcaster i komičar Stevie Martin, koji je rekao: "Većina mog prihoda dolazi od glasovnih snimaka. Bez toga bih morao izabrati drugu karijeru zbog zarade. Ovo me tjera da eksplodiram."

Chris Addison, komičar i zvijezda "The Thick of It", jednostavno je napisao: "Jebeš to. Nepravda."

S druge strane, neki glazbenici smatraju da je umjetna inteligencija dobra za kreativnu industriju. David Guetta rekao je da je "budućnost glazbe u umjetnoj inteligenciji" nakon što je pokazao Eminemov stih generiran umjetnom inteligencijom u DJ setu u veljači. T.K.
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

2

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

3

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”