Novosti
“OVAJ TRAGIČAN ODLAZAK PROSTRIJELIO JE NAŠA SRCA”

Osječka znanstvenica poginula na planinarenju u Albaniji
Objavljeno 1. travnja, 2024.
Željka Lončarić smrtno je stradala nedaleko od Jezerskog vrha u Albaniji

Osječka znanstvenica, doc. dr.sc. Željka Lončarić (42), smrtno je stradala u blizini Jezerskog vrha, najvišeg vrha planinskog lanca Prokletije i Dinarida.Albanska gorska služba spašavanja objavila je kako su u subotu oko 11 sati primili hitan poziv u pomoć od policije i Albanskog civilnog centra za pomoć.

Evakuacija


Uz brzu koordinaciju i prikupljanje početnih informacija tim GSS-a započeo je akciju spašavanja. Prema prvim informacijama iz albanskog GSS-a, hrvatska planinarka se okliznula vrlo blizu Jezerskog vrha, a druga grupa planinara više nije imala komunikaciju s njom, te su pozvali pomoć. "Naš tim, zajedno s albanskom državnom policijom, započeo je akciju spašavanja iz doline Valbone. Žrtva je pronađena bez znakova života. Tijelo je helikopterom prevezeno do najbliže bolnice", doznajemo iz albanskog GSS-a.


Njihova akcija nastavljena je spašavanjem ostalih sedam članova skupine koji su se nalazili u opasnom položaju. Među njima bila su četiri hrvatska i tri srpska državljanina. Spasioci su izgradili sigurnosni sustav s pomoću užeta te su ih spustili do sigurne točke, odakle su evakuirani prema selu Vuthaj u Crnoj Gori. Daljnja akcija provedena je u koordinaciji s crnogorskom Gorskom službom spašavanja (GSS Crna Gora). Akcija je trajala punih deset sati. Spasioci GSS-a iz Albanije izrazili su žaljenje zbog pogibije Osječanke i zahvalili svima koji su sudjelovali u ovoj akciji spašavanja hrvatskih i srpskih planinara.


Dugogodišnji kolega, mentor i prijatelj, prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kaže kako je Željka Lončarić bila divna osoba. "Bila je biolog i bavila se ekološkim modeliranjem i ekotoksikologijom. Radili smo 20 godina zajedno", rekao nam je profesor koji se od kolegice oprostio i objavom na Facebooku. "Draga Željka, ove riječi ne znače zbogom, već su zadnja zahvala tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili, ostala si privržena, uz mene, pomažući mi i bodreći me. U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi. Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost", napisao je prof. Hackenberger Kutuzović.

Žaljenje“U svakoj zvijezdi koju pogledamo, vidjet ćemo tvoj smiješak. U svakom valu koji zapljusne, čut ćemo tvoj smijeh, a na svakoj planinarskoj stazi kojom krenemo, osjetit ćemo tvoju prisutnost.

Nisi samo ostavila trag u našim srcima već si se utkala u spletove naših života. Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvat ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote!" riječi su kojima se oprostio od kolegice.Svestrana tragično preminula 42-godišnjakinja rodom je iz Belog Manastira, a prije nekoliko godina doselila se u Višnjevac. Njezini susjedi u tom osječkom prigradskom naselju zapalili su lampione ispred njezine kuće nakon što su saznali za tragediju. "Bila je vrlo draga i voljela je pričati o svojim aktivnostima. Živjela je sama i imala je belgijsku ovčarku s kojom je uvijek šetala. Upravo je dovršila uređenje obiteljske kuće. Nedavno je pričala da se priključila HGSS-u. Jako mi je žao što je nastradala", rekao nam je Željkin susjed.

Sandra Lacić
SVESTRANA DOKTORICA ZNANOSTI
Nakon što je postala profesorica biologije i kemije na osječkom Sveučilištu, Željka Lončarić studirala je na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Zaštita prirode i okoliša, nakon čega je postala doktor znanosti iz znanstvenog područja prirodnih znanosti, znanstvenog polja biologija, grane opće biologije. Usavršavala se u Parizu u Francuskoj, Tallinnu u Estoniji, Zürichu u Švicarskoj i u Las Majadasu u Španjolskoj. Sudjelovala je u brojnim projektima od 2008. godine, a tijekom 2020. bila je istraživač na projektu “Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj”. U njezinu opsežnom životopisu pod ostale kompetencije navedeno je kako je imala iskustvo u podvodnim uzorkovanjima i mjerenjima na dubinama do 60 metara.

trag u srcima
DIRLJIV JE OPROŠTAJ KOLEGE S ODJELA ZA BIOLOGIJU

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati