Novosti
RAD NA DAN IZBORA

Pacijentima novi termini, u bolnice samo hitni slučaji
Objavljeno 2. travnja, 2024.
KBC Osijek: Pacijenti koji su 17. travnja naručeni na postupke i preglede bit će ponovno naručeni

Na dan parlamentarnih izbora u srijedu, 17. travnja, bolnice u Hrvatskoj većinom će raditi samo za hitne slučajeve, a naručeni pacijenti na nove termine za preglede i operacije ne bi trebali dugo čekati.
S obzirom na to da je dan izbora po zakonu neradni dan, zagrebačke će bolnice većinom raditi kao što rade vikendom, kako bi se zaposlenicima omogućio izlazak na birališta. U Dječjoj bolnici u Klaićevoj, kliničkim bolničkim centrima Zagreb i Sestre milosrdnice, kliničkim bolnicama Dubrava i Sveti Duh rekli su Hini da će naručeni pacijenti dobiti druge termine, u okviru nekoliko dana od 17. travnja. Za djelatnosti u kojima se pacijente ne može ponovno naručiti u prihvatljivom roku, Dječja bolnica radit će i na dan izbora, a pacijenti će o svemu biti na vrijeme obaviješteni, poručuje ravnatelj Goran Roić.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić tražio je da se 17. travnja osigura rad u bolnici za onkološke pacijente i pretrage na koje se dugo čeka. Predstojnici mu do utorka moraju odgovoriti jesu li uspjeli organizirati službu za te posebne skupine. "Hitna služba svagdje radi i zaposlenicima će biti omogućen odlazak na birališta", poručuje Vagić.

​Na dan izbora u KBC-u Split neće se obavljati zakazani ambulantni pregledi, dijagnostički i terapijski postupci, dok će hitne službe raditi uobičajeno, doznaje se u splitskoj bolnici. O novim terminima pacijenti će biti obaviješteni u što skorijem roku​, poručuju iz splitske bolnice.

Osječki KBC osigurat će kontinuiranu zdravstvenu zaštitu hitnim pacijentima, a ostalim će se pacijentima, naručenima za taj datum, dodijeliti novi termin, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove. "Pacijenti koji su 17. travnja naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke i preglede bit će ponovno naručeni i obaviješteni o novim terminima. Sukladno mogućnostima dodijelit će im se novi termin što bliži izvornom terminu", poručuje Ravnateljstvo KBC-a Osijek.

I KBC Rijeka će pacijente naručene na preglede i dijagnostičke pretrage na izborni dan naručiti za drugi, najbliži mogući termin. S obzirom na mnogo naručenih pacijenata na 17. travnja, neki pregledi i pretrage obavljat će u poslijepodnevnim satima ili subotom kako ne bi došlo do vremenskih odgoda ili utjecaja na liste čekanja. Tako će, primjerice, Klinika za bolesti srca i krvnih žila cjelokupni ambulantni program planiran za 17. travnja odraditi u subotu, 13. travnja, a o tome se počelo pojedinačno obavještavati pacijente, priopćio je riječki KBC. H

SAMO NEOODGODIVE OPERACIJE

Opća bolnica Virovitica na dan izbora radit će kao i svaki neradni dan, a liječnici će obavljati samo neodgodive operacije i pružati neophodne terapije. Svi zakazani termini pregleda i dijagnostike preraspodijelit će se na prve najbliže slobodne termine. Plan operativnih elektivnih zahvata radi se za tjedan dana unaprijed, stoga za dan izbora u virovitičkoj bolnici nema zakazanih termina. I u koprivničkoj bolnici primijenit će režim rada kakav je uobičajen za neradne dane, a hitni slučajevi bit će obrađivani bez odgode. Pacijenti kojima je 17. travnja zakazan neki od dijagnostičkih pregleda ili liječnički zahvat dobit će novi termin.