Kultura
U OKVIRU PROJEKTA BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

DKPM predstavlja ženski pjesnički blok
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je ženski pjesnički blok koji uključuje naslove osam hrvatskih pjesnikinja, u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK). Među pjesnikinjama čija su izdanja objavljena nalaze se nagrađivane Vesna Biga, Blaženka Brlošić, Romana Brolih, Lidija Deduš, Andrijana Kos Lajtman, Sonja Manojlović, Zrinka Posavec te Maja Urban.

Pjesnička zbirka "Vidok koža" Vesne Bige autorici svojstvenim, prkosno-mudroslovnim tonom progovara o onome što je granica, a što težnja da je nadiđemo. Dobitnica "Goranova vijenca" Biga intimu nastoji pretvoriti u poseban pjesnički jezik, čiju gramatiku i leksik predstavlja u knjizi.

Knjiga pjesama Blaženke Brlošić "Mulholland", dobitnice Nagrade "Goran za mlade pjesnike" 2004., konceptom se oslanja na film "Mulholland Drive" Davida Lyncha. U dijalogu i dosluhu sa specifičnom Lynchevom redateljskom poetikom nastali su tekstovi, mješavina pamćenja i čitanja, gledanja i pisanja, koji čitatelja istodobno uvlače u prizore filma i upliću u svakodnevicu poetskog subjekta i neposredno čitateljsko iskustvo.

Poezija Romane Brolih u zbirci "Tvoja mama ima dečka" primjerak je stvarnosne poetike nadograđene epistolarnom formom s izraženim tragom slamnigovskog jezičnog i poetskog ludizma, kojemu nisu strani citati ni začudne rime. Njezina je poezija ogoljena od "velikih riječi", tropa i figura, i upravo zbog toga postaje poezijom opće prepoznatljivosti – atmosferična kao proza, zaigrana kao lirika.

"Apatridi i druge čudne ličnosti" prva je zbirka Lidije Deduš, koja se odlikuje izravnošću, jednostavnošću jezika, ironijom kao osnovnim sredstvom i specifičnim postupcima za izražavanje neizrečenoga. O ratu, prekinutome odrastanju i izgubljenoj domovini govori pjesnikinja iz sadašnje, zrele perspektive, svjesna da su je odredila zbivanja koja su svijet zauvijek učinila prostorom straha, nelagode i "moranja", prema riječima Korane Serdarević, kaže se u priopćenju DPKM-a.

"Teleidoskop" Andrijane Kos Lajtman zapažena je i hvaljena zbirka poezije koja propituje granice proze i stiha, citata i izvornog teksta, otvorene i zatvorene forme. Autorici su pisanje i čitanje glavna tema, govorila ona o smrti, ljubavi, žudnji, prema priopćenju.

Lirski subjekt humorne zbirke pjesama "Hod na rukama" Sanje Manojlović putnica je, promatračica, pjesnikinja u Parizu, ljubiteljica i mrziteljica ljudi. Sama autorica očituje se kao kritičarka, ali i uživateljica opće površnosti i žurbe.

"Pjevaj, Molly" atmosferična je, slikovita i ekonomična zbirka pjesama ovogodišnje dobitnice Nagrade "Dragutin Tadijanović" Zaklade HAZU Zrinke Posavec, autorice sklone izmjenama glasova, rodova, perspektiva i uronjenu u svijet prirode te nesuzdržanu u emotivnom i erotskom (samo)otkrivanju, kazao je Damir Radić, prema priopćenju.

Projekt je ostvaren uz financijsku podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade "Kultura ova". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana