Regija
NADOKNADA DOHOTKA

Lokalnim jedinicama kompenzacijske mjere nakon što su izgubili dodatne potpore
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Plaćanje se odnosi na lokalne jedinice koje su do 2023. imale status područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima
ŽUPANJA - Općine Vrbanja, Drenovci i Štitar u Vukovarsko-srijemskoj županiji na popisu su lokalnih jedinica koje su u prošloj godini ispale iz kategorije područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima i izgubile pravo na dodatne potpore koje država isplaćuje tamošnjim poljoprivrednicima jer zemlju obrađuju u otežanim okolnostima zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta i karakteristika tla. Dodatna potpora po hektaru zapravo je naknada za gubitak prihoda i dodatne troškove za poljoprivrednu proizvodnju, a iznos je, ovisno o kategoriji ograničenja u pojedinim lokalnim jedinicama, varirao od 80 do 220 eura po hektaru godišnje. Problem je nastao nakon izrade Studije o određivanju područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine, što je bio izričit zahtjev Europske komisije.

Nezadovoljstvo


Dva su parametra tu bila presudna - količina organske tvari u tlu i utjecaj vode na eroziju tla. Uvjet je da najmanje 60 posto površine korištenog poljoprivrednog zemljišta u odnosu na njegovu ukupnu površinu ima ograničenja - suša, ograničena propusnost tla, nepovoljna tekstura i nepovoljna kemijska svojstva tla… Kao rezultat novih detaljnijih podataka 61 jedinica lokalne samouprave izgubila je taj status. Na dosadašnjem su popisu s područja županjske Posavine bile općine Cerna, Drenovci, Gradište, Štitar, Vrbanja i grad Županja, a na novome su Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Gradište i Županja. Gubitak prava na dodatnu potporu pokrenuo je lavinu nezadovoljstva među poljoprivrednicima koji se smatraju nepravedno zakinutima, jer i dalje rade u otežanim uvjetima gospodarenja. Ističu da je njihovo zemljište lošije kvalitete i ako žele dobar prinos, moraju mnogo više raditi i dodatno ulagati u odnosu prema onima koji obrađuju kvalitetno, višeklasirano zemljište. Negoduju i lokalni čelnici jer je riječ o značajnim sredstvima, što je velik udar i gospodarstvu u cjelini i što će, pribojavaju se, samo ubrzati odlazak stanovništva. Na području Općine Drenovci u upisniku je ukupno 8150 hektara zemljišta, a tamošnji poljoprivrednik Antun Golubović objašnjava da je njihovo zemljište siromašno, bez prve i druge klase, što zahtijeva dodatan rad, trud i dodatna ulaganja. Dodatna potpora iznosila je 119,85 eura za hektar, a korisnici te mjere imali su i prednost na natječajima u Programu ruralnog razvoja RH.

Pomoć Ministarstva


Općinski čelnici Vrbanje, Drenovaca i Štitara uz potporu vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zatražili su detaljniju analizu, ažuriranje i provjeru njihova statusa, a ministrica Marija Vučković obećala je da će se pokušati napraviti sve kako poljoprivrednici koji su ispali iz kategorije Područje sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) ne bi bili zakinuti ni po kojoj osnovi. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Program kompenzacijske mjere potpore depopuliranim područjima za 2024. godinu koji je prije nekoliko dana prošao i e-Savjetovanje s javnošću. Cilj je poljoprivrednicima na područjima koja su do 2023. godine bila u statusu područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima osigurati kompenzacijsko plaćanje u 2024. godini radi nadoknade gubitka dohotka. Namjera je održati i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na tim područjima kao važnu gospodarsku aktivnost i ublažiti prisutan i izražen trend depopulacije u proteklom desetljeću. Riječ je o prijelaznoj trogodišnjoj nacionalnoj potpori male vrijednosti, tzv. de minimis, kojom će biti osigurana kompenzacijska plaćanja. Visina odobrene potpore u godini podnošenja zahtjeva iz toga programa ne može biti manja od 100 eura ni veća od 20.000 eura.

Na popisu je ukupno 61 jedinica lokalne samouprave koje su prihvatljive za potporu.

Marija Lešić Omerović
DRŽAVA OSIGURALA ČETIRI MILIJUNA EURA
U državnom su proračunu za 2024. godinu osigurana četiri milijuna eura. Potpora se dodjeljuje po prihvatljivom hektaru poljoprivredne površine na području lokalnih jedinica koje su od 2023. godine izgubile status područja s ograničenjima, a za koju je korisnik podnio jedinstveni zahtjev u 2023. godini. S obzirom na veličinu prihvatljive površine, primjenjuju se stope smanjenja i jedinični iznosi potpore koje su precizirane u prijedlogu programa. Pravilnikom će se propisati detaljni uvjeti prihvatljivosti te potrebni dokazi o ispunjavanju uvjeta.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja