Regija
28. MEĐUNARODNA IZLOŽBA

Na našičkom trgu pažnju plijenili oldtimeri od fiće do Cadillaca
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Od predratnih skupocjenih primjeraka do novijih oldtimera iz 1980-ih
NAŠICE - Na Uskrsni ponedjeljak Našice tradicionalno ugošćuju ljubitelje povijesnih automobila i motocikala. Tako je ove godine održana 28. međunarodna izložba oldtimera, čiji je nositelj bio Oldtimer klub Našice, a pokrovitelji Grad Našice i Turistička zajednica.

Izložba je održana na našičkom trgu, a predstavljeno je 130 automobila i motocikala. Bile su zastupljene gotovo sve europske i američke automobilske marke. Osim članova kluba, pristigli su vlasnici oldtimera iz raznih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Slovačke.


Lijepo vrijeme privuko je brojne posjetitelje koji su s velikom znatiželjom razgledali uglancane automobile, fotografirali ih i propitkivali vlasnike o njima.

Vlasnici tih vozila o njima uistinu vode brigu, što često nije lako ni jeftino, no njima to, kažu, nije problem, jer kad je vozilo uređeno i u dobrom voznom stanju, u njemu mogu istinski uživati. Ne treba smetnuti s uma ni kako sva vozila koja sudjeluju na izložbi moraju biti registrirana i tehnički ispravna, a neka od njih, unatoč svojoj starosti, još su sposobna i za poduži put, kao primjerice Austin 10 iz 1946., koji je pokazao 65-godišnji Branko Kapetanović iz Feričanaca, stalni posjetitelj ovog izložbeno-natjecateljskog susreta. Riječ je o vozilu britanske kompanije za proizvodnju automobila.


- Proizvodio se od ranih tridesetih godina prošlog stoljeća pa do 1947. godine. Taj je model britanska vojska koristila u vrijeme Drugoga svjetskog rata kao vojno vozilo. Našao sam ga u Nizozemskoj i nakon godinu dana restauracije stavio sam ga cestu - kaže Branko.

Sa svojim Austinom prošao je Hrvatsku, ali i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Bio je i u Bugarskoj.

- Bugarska je bila najudaljenija relacija, prevalili smo 1300 kilometara u oba smjera. To mi je bio san i drago mi da sam ga ostvario - ističe Branko, koji na oldtimer susrete putuju u pratnji supruge.

Osim Austina, ima Citroen XM iz 1990., Porsche iz 1979. i Mercedes Ponton iz 1959. godine.

- S Mercedesom ćemo za Kosovo pa u Albaniju, Grčku sve do Turske. To će trajati desetak dana i radujem se tom oldtimer susretu - najavljuje vlasnik vremešnih ljepotana.

Ništa manje pozornosti nije privuklo ni nekoliko modela Cadillaca, a prolaznici i namjernici imali su priliku razgledati i "fićeke", "stojadine", Fiate, Alfae, Wolkswagene, Renaulte, Opele, BMW modele...

No zvijezda izložbe bio je motocikl iz 1938. godine vlasnika Miroslava Ižaka iz Slovačke, a Oldtimer klub Pécs predstavio se s najviše vozila - njih 17 vozila.

Pehare za najljepše vozilo i klub s najviše vozila predali su predsjednik OTK-a Našice Franjo Hofer i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja