Ekonomija
NAPREDUJE EKSPONENCIJALNOM BRZINOM

Umjetna bi inteligencija do 2027. mogla trošiti struje kao Nizozemska
Objavljeno 2. travnja, 2024.
Stavljanjem umjetne inteligencije u središte svojih strategija tehnološke tvrtke mogle bi itekako prestići svoje konkurente

Prema najnovijim predviđanjima konzultantsko-revizorske kompanije EY, tehnološke tvrtke u 2024. godini očekuje novi rast poslovanja, unatoč brojnim makroekonomskim izazovima koji utječu na industriju.Zahvaljujući ulaganjima u umjetnu inteligenciju (UI), koji se mogu primijeniti na gotovo sve operativne aktivnosti, uključujući optimizaciju lanca opskrbe, automatizaciju, upravljanje rizicima, usklađivanje s klijentima i razvoj novih poslovnih prilika, tehnološke tvrtke u ovoj će se godini moći fokusirati na inovacije, razvoj revolucionarnih tehnologija i plasiranje novih usluga.“Generativna umjetna inteligencija odnosno GenAIuvodi novo doba digitalne transformacije. Stavljanjem umjetne inteligencije u središte svojih strategija tehnološke tvrtke mogle bi prestići konkurente i repozicionirati svoje poslovanje. Naime, upravo koristeći GenAI kompanije mogu lakše identificirati i izraditi strategiju za ključne prilike, optimizirati strategije za privlačenje talenata te osigurati sigurniju etičku implementaciju umjetne inteligencije tijekom provođenja odgovarajućih procedura", naglašava Andrijana Prskalo Maček, Senior Manager u Odjelu poslovnog savjetovanja u EY-u Hrvatska.Proizvodnja čipova


“Uspostavom sekundarnog lanca opskrbe u zemljama kao što su Singapur, Vijetnam, Malezija i Filipini tehnološke tvrtke osiguravaju se u pitanju proizvodnje čipova. Uz to u 2024. očekujemo više strateških saveza jer čak 89 posto izvršnih direktora planira neki oblik transakcije. Očekuje se veći broj malih do srednjih akvizicija koje će pomoći tvrtkama da pristupe intelektualnom vlasništvu i talentima, što će dovesti do razvoja novih usluga na dinamičnom tehnološkom tržištu", kaže Andrijana Prskalo Maček.


Platforma kao poslovni model postaje standard u tehnološkom sektoru koji je ključan i za GenAI revoluciju. Kako se ističe u istraživanju EY-a, više od polovine tehnoloških tvrtki smatra da će im platformski model povećati angažman s korisnicima, ali i prihode i dobit.

Konačno, tehnološke tvrtke posebno bi se trebale usredotočiti na poboljšanje energetske učinkovitosti podatkovnih centara.

“Broj i veličina podatkovnih centara konstantno rastu na korporativnoj i individualnoj razini, a podatkovni centri troše sve veću količinu električne energije. Pred nama je još veće ubrzanje potrošnje energije podatkovnih centara potaknuto golemom računalnom i pohranjivačkom snagom potrebnom za pokretanje inteligentnih sustava, pa se očekuje da bi do 2027. umjetna inteligencija mogla trošiti jednako električne energije kao zemlja poput Nizozemske. Tehnološke tvrtke trebat će investirati i surađivati s dobavljačima energetske opreme kako bi razvile nove načine napajanja podatkovnih centara", kaže Prskalo Maček.

Sigurnosni rizici


Iako tehnologije u nastajanju poput GenAI-ja nude mnoge prednosti kompanijama, one istovremeno stvaraju nove sigurnosne rizike.

“Tehnološke tvrtke koje su ulagale u napredne načine otkrivanja i odgovora na kibernetičke prijetnje bolje se nose s kibernetičkim napadima, a ulaganjem u postkvantnu kriptografiju tvrtke se dodatno mogu pripremiti za budućnost", kaže Prskalo Maček.

Digitalna antropologinja, Rahaf Harfoush, na konferenciji Future Tense powered by Lürssen govorila je o tome što znači biti čovjek u svijetu u kojem strojevi čine ono što je do sada mogla napraviti samo ljudska ruka. "Stojimo na pragu jedne od najvećih tehnoloških promjena s kojom se kao civilizacija suočavamo. Automatizacija, algoritmi i umjetna inteligencija napreduju eksponencijalnom brzinom, a tehnologija mijenja pravila društva koja postoje desetljećima", ističe Rahaf Harfoush.

Anita Letica, generalna direktorica za tržišta Hrvatske i Slovenije u Philip Morris Internationalu, kazala je: "Ako želimo kreirati bolju budućnost, moramo raskinuti s prošlošću i biti spremni prihvatiti novu razinu napretka koji nam budućnost donosi. Tempo tehnoloških promjena i razvoj inovativnih rješenja brži su nego ikad dosad i došlo je vrijeme kada kao kompanija možemo biti dio rješenja velikog društvenog problema, i to znatnim ulaganjem u tehnologiju i znanost."

Zdenka Rupčić
Umjetna inteligencija guta struju
Potrošnja struje u kompanijama za umjetnu inteligenciju (UI) eksponencijalno raste, što vodi prema novoj energetskoj krizi u SAD-u, upozorila je savjetodavna tvrtka Grid Strategies. SAD će u idućih pet godina trebati otprilike 34 nove nuklearne elektrane ili dodatniih 38 gigavata struje kako bi podmirio potražnju podatkovnih centara, tvornica i električnih vozila, procijenila je savjetodavna tvrtka Grid Strategies. U 2022. godini podatkovni centri, kriptovalute i umjetna inteligencija potrošili su, prema analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA) oko 2 % struje na globalnoj razini, a taj će udio u budućnosti porasti.H

Geopolitički događaji
Kao dva od tri najvažnija rizika u 2024. identificirani su geopolitički događaji i poremećaji u opskrbnom lancu, pa sve veći broj tehnoloških tvrtki novu priliku vidi u tržištima u razvoju kao što su Indija i zemlje ASEAN-a (Savez država Jugoistočne Azije).

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla