Osijek
"ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA" I MOTOZEKE

Šareno, veselo i bučno prijepodne na Trgu slobode
Objavljeno 30. ožujka, 2024.

Prijepodne na Veliku subotu Osijek je, i ove godine, bio u znaku nacionalnih manjina. Već tradicionalno na Trgu slobode okupile su se brojne udruge te predstavile svoje uskrsne običaje na manifestaciji "Šarana jaja bojama grada".

- Ovo je jedina od prilika da prikažemo što Osijek ima i predstavimo bogatstvo nacionalnih manjina. Sve je šareno, s tradicionalnim uskrsnim običajima, pisanicama, finim kolačima, a imamo i nešto malih životinja, rekla je Tajana Rogulja, direktorica TZ Osijek.

- Prestavnici nacionalnim manjina još jednom su pokazali bogatstvo svoje tradicije, a ovo je samo dio izuzetno raznovrsnog blagdanskom programa koji je pripremljen u našem gradu - rekao je dogradonačelnik Dragan Vulin.

On je, uz Tihomira Florijančića, predsjednika Gradskog vijeća, i Tajanu Rogulju imao zahtjevan zadatak - odabrati najbolje i najljepše. Titulu najljepše ukrašenog štanda ove je godine dobilo Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo "Lesja Ukrajinka", naljepšu pisanicu imao je štand Česke Besede Osijek, a korak za njima bili su Šokačka grana i Matica Slovačka.

Naš je reporterski tim posebno dojmilo veliko nojevo jaje koje je pretvoreno u kraljevsku kočiju. Izradila ga je Željka Zatko iz Hrvatsko-slovačkog društva Plašt sv. Martina iz Josipovca.

- Veliko jaje je ukrašeno zlatnim trakama, unutra su saten trake kao zavjese i klupe za sjedenje. Nojevo jaje je nabavljeno iz jedine hrvatske farme iz Novske i to samo ljuska - rekla nam je je Zatko.

Sunčano prijepodne na Trgu slobode zaključili su svojim dolaskom Motozeke. Oni su i ovaj puta obišli i darivali djecu osječkih domova, a potom i brojne mališane koji su ih s nestrpljenjem dočekali na Trgu..  D.Ku.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

3

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju