Crna kronika
POLICIJA KOD SPLITA UHITILA 64-GODIŠNJAKA

Zlostavljao dva vuka i 67 pasa
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Zbog zlostavljanja i zanemarivanja dvaju vukova i 67 pasa uhićen je 64-godišnjak sa splitskog područja. Nakon provedene kriminalističke obrade utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela ubijanja ili mučenja životinja i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, zbog čega je uhićen. Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor i utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja - 61 odrastao pas, šest štenaca i dva vuka. U sklopu kriminalističkog istraživanja na temelju naloga suda obavljena je pretraga stana, vozila i prostora. O događaju je obaviješteno i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo poljoprivrede.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64-godišnjak, suprotno čl. 153. st. 3. Zakona o zaštiti prirode, posjedovao dva vuka, mužjaka i ženku, koji su strogo zaštićena vrsta. Od neutvrđenog datuma do 27. ožujka držao je ukupno 67 pasa različitih pasmina, koje je zanemarivao, s obzirom na njihovo zdravlje i smještaj, te im je ograničavao kretanje tako što im je prouzročavao bol, patnju i ozljede, čime je ostvario obilježja kaznenih djela uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i ubijanja ili mučenja životinja. Nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu 64-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku - doznajemo iz PU splistko-dalmatinske.

Prema Kaznenom zakonu, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Saborski su zastupnici izglasali Konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo - napuštanje životinja. Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom, kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je, pak, napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine. S.Lacić
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana