Osijek
LIJEPA OSJEČKA TRADICIJA: RADIĆ, ANUŠIĆ I LUKIĆ DIJELILI FIŠ NA VELIKI PETAK

Građani u Tvrđi uslast
pojeli 2000 porcija
specijaliteta Majstora kotlića
Objavljeno 29. ožujka, 2024.

Djelatnici gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Ivanom Radićem nastavili su lijepu tradiciju podjele besplatnog fiša na Veliki petak, u čemu su im se pridružili ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić i osječko-baranjski župan Mato Lukić.Podijeljeno je čak 2000 porcija ovog slavonsko-baranjskog ribljeg specijaliteta, koji se na ovim prostorima tradicionalno blaguje uoči najvećih kršćanskih svetkovina - Božića i Uskrsa. I ovog su ga prigodom pripremili članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje, a njegov smo primamljiv miris osjetili već na zapadnom ulazu u Tvrđu kod Perivoja kralja Tomislava, a red građana koji su ga došli kušati protezao se od prostora ispred Ekonomske škole, gdje se fiš kuhao i dijelio, sve do Glazbene škole Franje Kuhača.

- Tradicionalno na Veliki petak organizirali smo podjelu fiša i druženje s našim sugrađanima u našoj prelijepoj novoobnovljenoj Tvrđi, za što smo u proračunu osigurali 6000 eura. S obzirom na to da je Uskrs vrijeme zajedništva i okupljanja, poželio bih svima da ga provedu u zdravlju i miru sa svojim obiteljima - poručio je Radić.

Župan Mato Lukić istaknuo je ljepotu tradicionalnog okupljanja građana u blagovanju fiša, zahvalivši gradonačelniku Radiću i gradskoj upravi na nastavku ove tradicije te je svim Osječanima i Osječankama, kao i drugim stanovnicima Osječko-baranjske županije, poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić učinio je to isto, poručivši kako je važno čuvati tradiciju.

- Riba se na Veliki petak tradicionalno jede u cijeloj Hrvatskoj, no mi smo ovdje ipak specifični po jednom specijalitetu koji je slavonski i baranjski, a to je fiš. On je dio naše tradicije koja se mora zadržati i čuvati. Želim sretan Uskrs svima koji ga slave, uz puno zdravlja i uspjeha na privatnom i poslovnom planu - poručio je Anušić.

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

3

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi