Novosti
IVAN ANUŠIĆ ZA GLAS SLAVONIJE

U mojoj izbornoj jedinici idemo na rekordan broj mandata
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Zašto? U ove četiri godine ne postoji ni jedan projekt, ni jedno obećanje koje nismo ostvarili

Koncizni i konkretni odgovori, bez okolišanja i praznih fraza, baš onakvi kakvi su bili i prije gotovo dvadeset godina, kada smo se prvi put profesionalno susreli. Tada mladi načelnik Općine Antunovac, jasno, u međuvremenu je odigrao mnoge političke utakmice, sazrio i stigao do dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane te potpredsjednika HDZ-a. Ni danas, naoružan iskustvom, taj 50-godišnjak nije promijenio stil.Ivan Anušić proteklog je tjedna boravio u Osijeku, između ostalog, i na tradicionalnoj, 66. dodjeli nagrada najuspješnijim sportašima i sportskim djelatnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, priredbi čiji je Glas Slavonije suorganizator. Tu smo lijepu prigodu iskoristili za kratak razgovor, koji smo započeli - odgovorom "c".

Nedavno ste se uključili u "anketu" predsjednika Republike Zorana Milanovića na platformi X. Neuobičajen potez, što vas je ponukalo na to?

- Uvijek među ponuđenim odgovorima treba biti jedan točan odgovor, a ja sam vidio samo dva netočna, te je bilo potrebno dodati točan odgovor.

Koji pokazuje čvrstu potporu premijeru Andreju Plenkoviću.

- Naravno da je potpora premijeru Plenkoviću čvrsta. Odgovor "c", koji sam dodao, odnosi se na jednu od najboljih vijesti koju su Hrvati u BiH dobili u posljednjih desetak godina. Otvoreni su pristupni pregovori za ulazak u EU, a velike zasluge za to nosi upravo premijer Plenković.

Kršenje Ustava


Hrvatska i mnogi njezini građani blisko su vezani uz BiH. Možete li, ipak, pojasniti značenje pridruživanja naših susjeda Europskoj uniji?

- Politička situacija i općenito pozicija Hvata u BiH danas nije dobra. Hrvati su konstitutivni narod, na papiru ravnopravno sudjeluju u odlučivanju, ali u stvarnosti to nije tako. To nam je svima jasno. Iako je to njihovo pravo, Hrvati ne uspijevaju izabrati svoga člana Predsjedništva zbog izbornog zakona, koji omogućuje da ih uvijek preglasa bošnjačka većina. Ulazak u EU otvara mogućnost svim narodima u BiH za ravnopravniji politički život i funkcioniranje, poštovanje ljudskih prava... Naravno, ulazak u Uniju donosi razvoj, ne samo gospodarski nego i kulturni, znanstveni, obrazovni... To je cilj. No najvažniji efekt pridruživanja Uniji politička je stabilnost BiH. Stabilnost jamči prosperitet, a sve je to istovremeno iznimno važno za Hrvatsku. Prije svega, mi smo jedan narod (Hrvati iz Hrvatske i Hrvati iz BiH) koji živi u dvije države. S druge strane, dovoljno je samo pogledati geostrateški položaj, više od tisuću kilometara zajedničke granične linije ne smijemo zanemariti. Sve što se događa u BiH vrlo lako može utjecati na događaje u RH kada govorimo o sigurnosnom, političkom i svakom drugom aspektu.

Zoran Milanović ozbiljno je zakuhao kampanju. Odbija dati ostavku, ne prihvaća Ustavni sud, a posebna je priča njegov izričaj. Nedavno je Globus pisao da "onaj tko u politici nema što izgubiti, može biti ili pomirljiv ili razoran".

- Jasno je u kojem je smjeru on krenuo. Tijekom svoga je mandata napravio puno situacija da je razumne ljude ostavio bez teksta. To se na neki način, kada je stizalo od njega, počelo smatrati normalnim. Ali to nije dobro, to ne smije biti normalno. Hrvatskoj treba stabilna politika, stabilni političari koji gledaju unaprijed i koji su spremni raditi u korist hrvatske države i hrvatskog naroda, a to je upravo politika Vlade i HDZ-a. Predsjednik od pretprošlog petka krši Ustav, to je jasno kao dan. Kršenjem Ustava rušite temelje države. Ovo što on radi, jako je loš smjer, jako loša poruka i uvjeren sam da neće naići na odobravanje hrvatskih građana, pa ni dijela onih koji su prema njemu imali simpatije.

Čini se kako to pokazuje i nedavni Crobarometar?

- Naravno, to je neizbježno. Tako se ne vodi ozbiljna politika, svatko kome nije do reality showa nego do ozbiljne politike, takvu njegovu retoriku neće prihvatiti, još manje podržati.

Ovakvom je kampanjom uspio mobilizirati i dio uspavanog lijevog biračkog tijela, no i simpatizere HDZ-a?

- Odmah sam rekao, jako su se prevarili, prvo kada su napravili skup na Markovu trgu. Sami su sebe uvjerili da im je skup bio fenomenalan, ali te su poruke i način na koje su uopćene osvijestile sve nas što nas čeka u slučaju promjene vlasti, tko dolazi i s kojim namjerama. Onda je na to sve dodatni poticaj, kako kažete, mobilizaciji dala Milanovićeva protuustavna kandidatura. Vokabular kojim se koristi, k tome, ne da nas je mobilizirao nego smo i spremniji nego ikad prije.

Je li vam svojim potezima, počevši od dana i datuma izbora, uspio poremetiti predizborne planove? Jedna od teza kaže da je "izbio" Rafalee iz kampanje?

- Ne, nije nam poremetio apsolutno ništa. Proces nabave borbenih aviona započeo je još 2019., oni stižu ove godine, kako smo i najavili. Prvih šest stiže do kraja travnja, bili izbori ili ne bili. Što se tiče samog dana izbora, sasvim nam je svejedno jesu li izbori u utorak, nedjelju ili, kao u ovom slučaju, u srijedu. Mi smo spremni.

Ipak, Rafalei su velika stvar.

- Rafalei su golema stvar. Ne samo Rafalei nego i Black Hawkovi. Opremljenost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva podignuta je na najvišu moguću razinu. No dopustite da dodam, tu su i Bradleyi, novi obalni ophodni brodovi, te općenito podizanje standarda HV-a. Posljednje povećanje koeficijenata dogodilo se 2008. godine, a 2013. čak dolazi do smanjenja od tri posto. Trebamo se samo sjetiti tko je tada bio premijer, pa će sve biti puno jasnije. Napokon, sada smo osigurali podizanje koeficijenata za sve hvatske vojnike, a za najniže plaće - one vojničke i dočasničke - koeficijent je prosječno rastao 43 posto. Sve djelatne vojne osobe u travnju će dobiti prve povećane plaće, brutoplaće bit će im veće prosječno 38 posto.

Koalicije nakon izbora


Posebno, čini se, ističete povratak HV-a u Beli Manastir?

- Kao župan lobirao sam tada kod ministra Krstičevića da se vojska vrati u Beli Manastir. Neke su stvari tada bile pokrenute, no sada su definirane, da tako kažem, "zakucane", i povratak oružanih snaga u Beli Manastir dogodit će se do kraja 2026. godine. Riječ je o razini bojne, između 600 i 800 vojnika i vojnikinja. Vjerujem da je to odličan potez u nekoliko smjerova. Najprije gospodarski, a potom i demografski za Baranju i Beli Manastir, sigurnosno za istok Hrvatske te četvrto kao poruka onima koji misle da Baranja nije hrvatska.

Kakav rezultat očekujete u svojoj, IV. izbornoj jedinici?

- U IV. izbornoj jedinici očekujem devet mandata, mandat više nego što smo imali prije četiri godine! Zašto? U ove četiri godine ne postoji ni jedan projekt, ni jedno obećanje koje nismo ostvarili. Sve statistike pokazuju da se Slavonija oporavlja intenzivno i gospodarski i demografski. Slavonija danas nije kakva je bila prije četiri ili osam godina. Upravo je to smisao politike, a ako uspijete napraviti ono što ste rekli da ćete napraviti, onda zaslužujete da vas građani biraju još kojiput. Dok ne dosadimo jedni drugima. (smijeh)

Ovi izbori donose i nove, "prekrojene" izborne jedinice.

- Imali smo dvije mogućnosti, proširiti izbornu jedinicu ili smanjiti broj mandata, što ne bi bila dobra poruka. Krenemo li u tom smjeru, hipotetski bi se mogao prepoloviti broj mandata u jednoj, a udvostručiti u drugoj izbornoj jedinici. Proširili smo se na Koprivničko-križevačku županiju (16 općina i dva grada - Đurđevac i Koprivnica). Osobno sam dosta fokusiran na to područje jer ga najmanje poznajem, no nije bilo teško detektirati nekoliko izraženijih problema. Prvenstveno brza cesta Križevci – Koprivnica. To se jako dugo obećava, jako dugo pokušava napraviti, ali ne dovoljno jako da bi se uistinu i napravilo. Preuzet ću odgovornost za taj projekt na sebe. Drugi projekt koji je potreban, a nije realiziran jest Regionalni distributivni centar za voće i povrće, koji smo mi u OBŽ-u već napravili. Imamo znanje i iskustvo, iskoristit ćemo ga za pomoć Koprivnici. Također, Podravina i Slavonija osim Dravom povezane su i Podravkom, odnosno poljoprivredom i prehrambenom industrijom. Imamo dosta povijesnih poveznica i zajedničkih interesa za izgradnju budućnosti.

Situacija u V. izbornoj jedinici?

- Kada je riječ o V. izbornoj jednici, a tu prije svega mislim na Vukovarsko-srijemsku županiju, nije tajna, imali smo određenih problema. Problemi su riješeni, a novi šef županijske organizacije, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, radi odličan posao. Sve je vrijeme na terenu, ponovno okuplja HDZ, članove i simpatizere, i očit je pozitivan pomak. Stoga vjerujem u odličan rezultat i u V. izbornoj.

Ima li HDZ postizborni koalicijski potencijal? Koga vidite kao moguće partnere?

- Koalicije će se slagati nakon izbora. HDZ u ovom trenutku ima samo jedan cilj, a to je, skupa s postojećim partnerima, dobiti što više vlastitih mandata i najveći kredibilitet u slaganju nove vlade. HDZ će, budite sigurni, složiti novu vladu. Osobno, ne mogu čak ni zamisliti ni jednu drugu opciju.

Mario Mihaljević
SPREMAN SAM ZA SVAKU ZADAĆU
 
 
Kako je živjeti na relaciji Zagreb - Antunovac? - Nije jednostavno. No nastojim iskoristiti svaki mogući trenutak za dolazak u Osijek. Svaku svoju dužnost ispunjavam savjesno i odgovorno, a u pravilu nastojim svaki vikend doći kući.

Kakve su vam političke ambicije? Što ako Andrej Plenković dobije novi mandat, što ako izgubi? - Poraz nije opcija. Kad pobijedimo, spreman sam za svaku zadaću koja se stavi pred mene. Ponovno biti ministar obrane ili se vratiti u Osijek i biti saborski zastupnik. Spreman sam za sve opcije, na kraju krajeva, uvijek sam tako i funkcionirao. Za mene nema problema.

O TURUDIĆU
 
 
Dva metka u automobilu Ivana Turudića. Komentar? - Nevjerojatna vijest. No, dogodilo se, kako i zašto, ostaje na nadležnim tjelima da istraže. Nemam dovoljno podataka da bih mogao konkretnije komentirati. Što se Turudića tiče, on je legalno i legitimno prošao procedure izbora glavnog državnog odvjetnika. Podržan je od Vlade i izglasan u Saboru. Svaki je drugi komentar suvišan.

O DOMU HV-a
 
 
Kroz godine se osječki Dom HV-a spominjao kao opcija za novu zgradu gradske uprave? - Dom HV-a ostat će u sastavu OSRH. Taj je objekt potreban za rad i funkcioniranje dijela nužnih vojnih službi, a njihovo premještanje značilo bi smanjenje spremnosti OSRH i sigurnosne politike RH.

NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI SLAVONIJE
 
 
Tijekom posjeta Osijeku ministar Anušić nazočio je i svečanosti potpisivanja ugovora o obnovi dijela Podravske magistrale (od Podravske Moslavine do Svetog Đurađa), projekta vrijednog 27 milijuna eura. “To je cesta koja se čekala jako dugo. Ove ćemo godine potpuno dovršiti koridor 5C, čime će se znatno olakšati pristupačnost Slavonije i Baranje, a to će sigurno imati pozitivne efekte u turističkom i gospodarskom smislu. Kada govorimo o vrijednim projektima, još bih izdvojio izgradnju novog osječkog KBC-a. Imovinskopravni odnosi potpuno su riješeni, projektna dokumentacija je gotova, a uskoro se očekuje ishođenje građevinske dozvole. Imamo zainteresirane kreditore koji će financijski iznijeti taj projekt. Vlada RH će nakon okončanja natječaja potpisati ugovor o izgradnji novog KBC-a. Riječ je o najvećem projektu u povijesti istočne Hrvatske, vrijednom 750 milijuna eura, njime će zdravstvena usluga za stanovnike svih pet slavonskih županija biti podignuta na najvišu razinu”, poručuje.

Možda ste propustili...