Mozaik
PERSPEKTIVA UČENIKA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA O CILJEVIMA ODRŽIVOG RAZVOJA

Fotoizložba "Održivi
razvoj kroz pogled mladih"
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
U organizaciji Canona Adria iz Ljubljane i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) iz Zagreba u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorena je izložba u vanjskom prostoru "Održivi razvoj kroz pogled mladih". Izložba prikazuje fotografske radove učenika ŠPUD-a koji su sudjelovali u Canonovu programu Young People Programme. Taj program mladim ljudima daje znanje, vještine i samopouzdanje da se suoče s problemima održivosti koji su njima samima važni, koristeći kreativnost i kritično razmišljanje. Učenici trećih i četvrtih razreda fotografskog odjela ŠPUD-a su se nakon kraće edukacije o ciljevima programa pod vodstvom mentora Tomislava Jeffreya Jemrića kreativno angažirali na stvaranju fotografija s temama iz 17 UN-ovih Ciljeva održivog razvoja korištenjem vrhunskih Canonovih fotoaparata i objektiva.

Konačni rezultat je sjajna izložba s 19 fotografija koje kreativno prikazuju izazove s kojima se društvo u cjelini suočava prilikom pokušaja da do zadanog roka od 2030. ostvari UN-ove Ciljeve održivog razvoja, uključujući one koji se zalažu za zaštitu klime, rodnu ravnopravnost, održivu potrošnju, očuvanje okoliša te temu koja je mladima osobito bliska – bolje obrazovanje.

- U okviru našeg programa za mlade Canon Young People Programme pružamo mladima edukaciju o fotografiji. Istovremeno, postavljamo im izazov koji zapravo nije toliko daleko od njihovih briga za budućnost – jer su svi ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda bitni za društvo u cjelini. Divno je vidjeti kako mladi ljudi na kreativan i sebi svojstven način pokazuju svoje stajalište o temama koje su im važne te se tako razvijaju i rastu - izjavila je Petra Prelog, koja je vodila ovaj projekt u ime tvrtke Canon Adria.

Sa strane Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u projektu su sudjelovali profesori Fotografskog odjela Vladimir Šimunić, Željka Šaravanja, Srđan Jelisić, Aleksandra Mutić i Ankica Pudić, a realizaciju izložbe su koordinirali Vladimir Šimunić, Bernarda Cesar, Dinka Pavelić, iz Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna ove godine slavi 142. obljetnicu djelovanja na istoj lokaciji. ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi pri Školi primijenjene umjetnosti i dizajna izložbeni je prostor u centru Zagreba koji zajedno sa Školom čini nerazdvojnu cjelinu glede kontinuirane umjetničko-kulturne edukacije. Zbog oštećenja ŠPUD-a u potresu i kašnjenja s obnovom prisiljen je već četvrtu godinu raditi izložbe izvan svojih prostora. Izložbe organizira na više lokacija, a jedna od najatraktivnijih je ona na javnom prostoru, Trgu Republike Hrvatske 11, ispred ulaza u Školu. Tako je i ova suradnja učenika i profesora s tvrtkom Canon ostvarena na prostoru na kojem umjetnici s posebnim veseljem izlažu.

- Ponosan sam što kroz naš program Canon Young People Programme senzibiliziramo mlade ljude i omogućujemo im da korištenjem naše najsuvremenije fotografske opreme kreativno i kroz elemente koji su njima samima bitni pristupe temi održivog razvoja koja ima šire društveno značenje. Zahvaljujemo profesorima i djelatnicima te naravno učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na sjajnoj suradnji tijekom ovog projekta koji je rezultirao nizom upečatljivih fotografija - izjavio je Goran Sretenoski, generalni direktor tvrtke Canon Adria.

Izložba je otvorena sve do 14. travnja u vanjskom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi, ispred ŠPUD-a na Trgu Republike 11 u Zagrebu. T.K.
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

2

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

3

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”