Ekonomija
VINARIMA OTVOREN PUT NA ZAHTJEVNA INOZEMNA TRŽIŠTA

Hrvatska rose vina na prestižnom natjecanju osvojila čak 17 medalja
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rose vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su ukupno 17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih, što je veliki uspjeh s obzirom na to da je većina od 33 pristigla uzorka iz Hrvatske dobila visoke ocjene i nagrađena medaljom. Ovu su vijest objavili iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) dodavši: "Imajući na umu da natjecanje Concours Mondial de Bruxelles ima vrlo stroge kriterije pri ocjenjivanju, oko 30 posto pristiglih uzoraka bude nagrađeno medaljama, 17 osvojenih odličja potvrda je kvalitete domaćih vina. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatinske vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, a četiri istarske, dvjema su nagrađena vina Agrolagune te rose vina vinarija Bastian i Fakin. Hrvatska je osvojila i devet srebrnih medalja, nagrađena su dalmatinska vina vinarija Fiolić i Merga Victa, pet srebrnih medalja otišlo je u Slavoniju vinarijama Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku vinarijama Dešković i Bedekovich. Milanu Grabovcu, vlasniku Vinarije Grabovac, zlatna medalja za vino Crveno Jezero 2023 potvrda je predanosti, kvaliteti i stručnosti u proizvodnji vrhunskih vina, ona nije slučajnost, već rezultat predanog rada i istraživanja posljednjih 25 godina."

- Hvala našem timu i svima koji su prepoznali naš rad. Nastavljamo s istim entuzijazmom i posvećenošću stvaranju vrhunskih vina koja će oduševiti ljubitelje diljem svijeta - poručio je Grabovac.

Za Moniku Prović, iz Vinarije Prović, ujedno i menadžericu Udruženja Vino Dalmacije, organizatora splitskog izdanja Mondiala, osvojeno zlato potvrda je izvrsnosti cijelom timu obiteljske boutique vinarije.

"Osobito sam ponosna na vrhunski posao koji je Udruženje na čelu s predsjednikom Leom Gracinom odradilo oko organizacije natjecanja. Potvrda odlično odrađenog posla su i pohvale predstavnika Vinopressa, tvrtke vlasnika natjecanja, kao i ocjenjivača koji su iz Dalmacije otišli puni izvrsnih dojmova i s obećanjem da će se uskoro vratiti. Ono što je najvažnije, stvoreni su temelji za daljnju suradnju s vinskim novinarima koji su kroz trodnevno putovanje "Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life Press Trip" imali priliku vidjeti Hvar, Komarnu, Pelješac i Dubrovnik i upoznati tamošnje vinare", kaže Prović.

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, ističe da su osvojene medalje potvrda kvalitete hrvatskih vina, kontinuiranog rada domaćih vinara, a svakako i međunarodno priznanje domaćim vinarima.

"Hrvatska gospodarska komora je kroz sponzorstvo podržala ovo renomirano natjecanje koje snažno pridonosi promociji hrvatskog vinarstva i brendiranja Hrvatske na svjetskoj vinskoj karti, ali i nastojanja domaćih vinara, naših članica da međunarodnoj publici prezentiraju svoja vrhunska vina i otvore im put na zahtjevna inozemna tržišta", kazala je Đugum. Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najvažnije je svjetsko ocjenjivanje vina.

Na natjecanju u Splitu zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rose vina, ukupno je stiglo 1205 uzoraka iz 32 zemlje. Dodijeljeno je ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih. Pregled svih nagrađenih vina dostupan je na stranici Concours Mondial de Bruxelles na sljedećoj poveznici. Z.R.
Na natjecanju u Splitu zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rose vina, ukupno je stiglo 1205 uzoraka iz 32 zemlje. Dodijeljeno je ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla