Magazin
BRANKO BAČIĆ POTPREDSJEDNIK VLADE

Obnova jest skupa ispora, ali je zato dugoročno isplativija i sigurnija
Objavljeno 30. ožujka, 2024.

Prije četiri godine niz jačih potresa pogodio je Zagreb, nastala je velika materijalna šteta, a jedan je život ugašen. Što je u protekle četiri godine napravljeno u pitanju obnove u Zagrebu, koji su bili propusti i kad bi obnova mogla kompletno biti završena, u Intervjuu tjedna Media servisa govorio je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.- Do sada je ukupno uloženo u obnovu više od 2,5 milijardi eura. Mi smo obnovili 3000 zgrada, bilo da se radi o obiteljskim kućama ili višestambenim zgradama. U njima je ukupno smješteno 26.300 stambenih jedinica. Što se tiče izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, dok ja nisam preuzeo obnovu, nije bilo ni jedne, danas ih završavamo 10-12, u izgradnji su još dodatne 32, a u nabavi ih je 50.

Bačić dodaje da bi obnova Zagreba bila i brža da su prihvaćali sve ponude, ali napominje da kada dobiju ponudu 200 puta skuplju od projektantske cijene, da ju onda moraju odbiti, što vuče dodatnih nekoliko mjeseci:

- Ono što je važno i za obnovu javnih zgrada i za obnovu privatnih zgrada, to je da smo odbili koncept povrata u prijašnje stanje. Nije naša obnova puko krpanje, bojenje i žbukanje. Mi smo se odredili na strateški koncept visokopotresne obnove, suvremenog standarda konstrukcijske obnove koji je i skuplji i sporiji, ali je zato dugoročno isplativiji i sigurniji.

Bačić je komentirao i izjavu bivšeg šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića za N1 da je Zakon o obnovi bio suvišan i da je država trebala samo donijeti odluku kako će financirati privatne zgrade. Također je rekao i da je Bačić došao na gotovu stvar i da će EPPO imati jako puno posla vezano uz nabavu i ponude oko obnove, poglavito na Baniji:

- A što je on napravio? Koliko je zamjenskih kuća napravio? O čemu on to govori? Sada, kada je obnova krenula, kada smo uhvatili dinamiku, sada su svi odjednom generali nakon bitke. Što se nisu uhvatili tog posla? Što on nije gradio zamjenske kuće? Tko mu je branio?

Što se tiče parlamentarnih izbora, ministar Bačić je kazao:

- Naša je glavna poruka da HDZ nudi, projicira i osigurava stabilnost i sigurnost Hrvatske. Imamo vrlo konkretne mjere koje smo predstavili, a to je da ćemo povećati prosječnu plaću na 1600 eura, da će minimalna plaća ići preko 1200 eura u brutoiznosu, da ćemo povećati mirovine za 25 posto, da ćemo svakom djetetu osigurati mjesto u dječjem vrtiću, da ćemo udvostručiti LNG terminal, da ćemo završiti sve kapitalne projekte...

Ponovio je Bačić da je nečuveno što rade SDP i predsjednik Zoran Milanović vezano uz njegovu kandidaturu za premijera i oglušivanje na upozorenje Ustavnog suda o sudjelovanju u kampanji... (Andrea Marić/MS)
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana