Magazin
NJEMAČKA RASKRIŽJA

Oluja u Berlinu: Ukrajina, rakete Taurus i rasprava bez kraja
Objavljeno 30. ožujka, 2024.

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da Ukrajina neće od Njemačke dobiti krstareće rakete tipa Taurus. Međutim, rasprava o toj temi se nastavlja i stvara podjele u njegovoj koaliciji - piše Christoph Hasselbach, čiji prilog za DW, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti.Obećanja o dopremi oružja Ukrajini ujedno su i prilika da njemačka vlada skrene pozornost sa spora oko krstarećih raketa Taurus, koje Ukrajina toliko želi. Njemačka je najavila Kijevu još 500 milijuna eura vojne pomoći, uključujući i hitno potrebnu topničku municiju. To je bio rezultat sastanka zapadnih saveznika Ukrajine u bazi američkih zračnih snaga u njemačkom Rammsteinu. Ono, međutim, što Ukrajina još uvijek ne dobiva su rakete Taurus, s dometom od 500 kilometara, koje bi mogle pogoditi i ciljeve u Moskvi.

Kancelar Olaf Scholz to odbija. Smatra da postoji opasnost od toga da Njemačka bude uvučena u rat. Ali Scholz više ne može izbjeći raspravu o tome, čak ni unutar svoje vladajuće koalicije, koju čine Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberali (FDP).

ZAMRZNUTI SUKOB


Rečenica koju je prošlog tjedna izrekao vođa zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Rolf Mützenich u parlamentarnoj raspravi izazvala je nezadovoljstvo u zemlji i inozemstvu: "Zar nije vrijeme da razgovaramo ne samo o tome kako voditi rat nego i o tome kako ga zamrznuti te poslije završiti?"

Kritičari su "zamrzavanje" protumačili kao izdaju Ukrajine. Friedrich Merz, šef najveće opozicijske stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU), rekao je: "Rat u Ukrajini već je jednom bio zamrznut, 2014. godine, dvama sporazumima iz Minska. A što Putin misli o zamrzavanju, to možete vidjeti svaki dan u vijestima."

Kritike, međutim, dolaze i iz same koalicije. Tako, primjerice, političarka iz Liberalne stranke Marie-Agnes Strack-Zimmermann, inače poznata po svojim agresivnim i ratobornim izjavama, optužila je SPD za politiku "popuštanja", odnosno politiku smirivanja. Ona je već dva puta u parlamentu glasala protiv vlade kada je bilo riječi o tome hoće li se rakete Taurus dopremiti iako je njezina stranka dio vladajuće koalicije.

S druge pak strane politolog Johannes Varwick sa Sveučilišta u Halleu brani ideju zamrzavanja: "To ne bi značilo njegovo rješavanje, nego sprječavanje daljnje eskalacije", rekao je Varwick za DW. "Sukob koji je u postojećim uvjetima ‘nerješiv‘, nije opterećen težnjom idealnom rješenju, nego se ‘stavlja na led‘ minimalnim kompromisom koji je prihvatljiv objema stranama. To naravno ne jamči uspjeh, ali je u usporedbi s alternativama odgovorna strategija", smatra taj politolog.

S POGREŠNE STRANE


Ima doduše i onih koji Scholzovu suzdržanost hvale, ali, na njegovu žalost, oni dolaze s krive strane - to su ljudi s kojima on ne želi imati političke veze. Na primjer, od Björna Höckea, iz desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Ili od Sahre Wagenknecht, koja je nedavno osnovala stranku što nosi njezino ime. Obje su stranke protiv svake vojne pomoći Ukrajini.

A onda je tu i bivši njemački kancelar, socijaldemokrat Gerhard Schröder - i on je pohvalio Scholza. Iako je Schröder suzdržano kritizirao rusku invaziju na Ukrajinu, on je i dalje prijatelj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. "Biti pohvaljen i prisvojen od Gerharda Schrödera jasno pokazuje da je Scholz na pogrešnom putu", rekao je bavarski premijer i lider Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Söder.

U međuvremenu se nastavljaju špekulacije o razlozima Scholzova odbijanja. Političar CDU-a Roderich Kiesewetter za DW kaže da su navedeni razlozi, poput bojazni da bi time Njemačka mogla postati sudionicom u ratu - "lažni razlozi". On nagađa da bi kancelar možda bio spreman prihvatiti "diktiran lažni mir" Rusije za Ukrajinu. Kiesewetter se, inače, već dugo zauzima za dopremu Taurusa Kijevu.

Johannes Varwick, međutim, smatra da se važnost raketa Taurus precjenjuje u kontekstu daljnjeg tijeka rata: "Solidarnost s Ukrajinom nije pitanje dopremanja što većeg broja teškog naoružanja, nego pitanje stupnja diplomatskih inicijativa da se taj rat okonča nekim nepopularnim, ali realističnim pristupima."

Navodne izjave glavnog inspektora Bundeswehra Carstena Breuera na sastanku Odbora za obranu dodatno su potaknule nagađanja. Najviši časnik Bundeswehra navodno je govorio o tome da bi dopremanje Taurusa Ukrajini dovelo do slabljenja vojne sposobnosti njemačkih oružanih snaga, javlja njemački portal t-online.

VEĆINA JE PROTIV


Iako Scholz nailazi na snažan otpor kako od svojih koalicijskih partnera, Liberala i Zelenih, tako i od demokršćanske opozicije, ima podršku većine njemačkog stanovništva kada je riječ o Taurusima. Prema novom istraživanju agencije Forsa, 66 posto ispitanika odbacuje dopremanje tih raketa. Krajem veljače 35 posto je bilo za, ali, prema novom istraživanju, sada ih je samo 28 posto. Samo među pristašama Zelenih većina je za dopremu. Većina je pristaša Liberala (54 posto), Socijaldemokrata (70 posto) i Demokršćana (60 posto) protiv toga.

I Olaf Scholz i šefovi stranaka koje zagovaraju dopremanje Taurusa pomno će pogledati te rezultate, posebno imajući u vidu predstojeće europske izbore početkom lipnja. Kako završiti rat u Ukrajini - to će vjerojatno biti važna tema. Kancelar se nedavno s podsmijehom osvrnuo na debatu o Taurusima nazvavši je “smiješnom” i “sramotnom”. No ni njegov nedavni pokušaj njezina prekida riječima “ja sam kancelar, i moja odluka vrijedi” nije baš bio uspješan: rasprava bez kraja i konca se nastavlja.

Darko Jerković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana