Mozaik
NAJAVLJEN 20. ZAGREBDOX

U izbornom ga tjednu otvara film o izborima
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
S Cannesa dolaze “Četiri kćeri”, koji je bio nominiran za Oscara, te “Laž na lažima”

Jubilarno, 20. izdanje ZagrebDoxa otvara se u izbornom tjednu, 14. travnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema filmom o izborima "Nasmijana Gruzija" Luke Beradzea, u kojemu je jedan od kandidata obećavao da će svima popraviti zube ako pobijedi, no nakon izbora mnogi su ostali krezubi.- Znam da neki misle kako nam izbori i sve oko njih kvari posao, no ja mislim suprotno. Činjenica da ćemo svi biti presaturirani političkim, a često i politikantskim sadržajima ljude će motivirati da pogledaju dobre dokumentarce, opuste se u kinu s prijateljima i shvate da naši problemi, kakvi god bili, možda ipak nisu najgori na svijetu - rekao je osnivač, glavni selektor i direktor festivala Nenad Puhovski u četvrtak na konferenciji za novinare.

ZagrebDox će tijekom osam dana festivala u 14 programa prikazati 102 filma, izabranih između 1695 prijavljenih, a nikad nije bilo više pobjednika s velikih festivala, od Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena do Thessalonikija.

S Cannesa dolaze "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije, koji je bio nominiran za Oscara, i "Laž na lažima" Asmae El Moudir, a oba filma pokrivaju sjevernoafričke teme. Tu je i dvostruki pobjednik IDFA-e "Šifra 1489" Shoghakat Vardanyane, a s Berlinala dolazi "Jedina zemlja", skupine autora, koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje. Sa Sundancea stiže "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen, a sa Sarajeva "Flašaroši" Nemanje Vojinovića.

Puhovski je najavio i promjene u vođenju festivala - direktorska pozicija razdvaja se na dvije, on će i dalje biti umjetnički direktor, a izvršni direktor bit će Hrvoje Pukšec. Prema riječima Puhovskog, proteklih 20 godina dokumentarizam i festivali doživjeli su velike promjene, pa im se učinilo da, uz strukturu, treba mijenjati i samo vođenje festivala.

- S obzirom na golemo Pukšecovo iskustvo u produkcji, s festivalima, na televiziji i kao kritičara, to je bilo jedno od najboljh mogućih rješenja, drago mi je da je pristao i da je s mojih leđa skinut dio tereta - kaže Puhovski.

Zahvalivši na povjerenju, Pukšec je rekao kako ZagrebDox vrvi potencijalima i ni izbliza se nije iscrpio u dvadeset godina, što potvrđuje i ovogodišnje izdanje.

- Na raznim festivalima radim već dvadeset godina, no nikada nisam vidio ovako dobru selekciju, biser do bisera - istaknuo je. H
PET PANELA I PRO SEGMENT
Kao dio platforme ZagrebDoX održat će se pet panela o aktualnim temama, od zloupotreba deepfake tehnologije i urušavanja radničkih prava do posljedica seksualnog nasilja i nalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu. Novost ZagrebDoxa je što će se njegov Pro segment fokusirati na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela, od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije. Taj program nastoji pomoći autorima odabranih serijala u njihovu razvoju, približavanju televizijama, producentima, financijerima i distributerima, a mentori će biti stručnjaci s BBC-ja, Al Jazeere, HBO-a i HRT-a te istaknuti autori iz Hrvatske i inozemstva.

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

2

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

3

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”