Zdravlje
ZAŠTO PITI JOGURT

Dobre bakterije u jogurtu brinu se o probavnom sustavu
Objavljeno 11. ožujka, 2024.
Mnoge vrste jogurta sadržavaju i posebne sojeve probiotika, koji pomažu u regulaciji probave

Jogurt je ukusan i zdrav, a oduvijek se preporučivao kao namirnica visoke zdravstvene i nutritivne vrijednosti. Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij, koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje, a aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga. "Živa i aktivna kultura" na čašici jogurta znači da su u njemu probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu prouzročiti razne crijevne upale, iz tijela. Danas mnoge vrste jogurta sadržavaju i posebne sojeve probiotika, koji pomažu u regulaciji probave ili jačaju imunitet.Dvije šalice


Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dopustila je proizvođačima jogurta da navode da ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Prihvaćeno je da, prema ograničenim znanstvenim dokazima, redovito jedenje jogurta, najmanje dviju šalica (triju obroka) tjedno, može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 milijuna ljudi diljem svijeta. Napravljen od mlijeka fermentiranog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezij, fosfor i kalij. FDA rijetko donosi odluke da dopusti ovakav tip zdravstvenih tvrdnji i u prošlom desetljeću učinio je to samo za deset namirnica uključujući kakao-prah s visokim udjelom flavonola za smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i određene proizvode od brusnice za smanjene izglede za ponavljanje infekcija mokraćnog sustava u žena.

Dr. Marion Nestle, profesorica nutricionizma, zdrave hrane i javnog zdravstva Sveučilišta New York, kritizirala je odluku upitavši: "Zašto bi bilo koja razumna osoba mislila da je sve što trebate učiniti kako biste spriječili dijabetes tipa 2 konzumirati dvije šalice jogurta tjedno?" Ona je dodala da je "sve čemu se možemo nadati to da je jogurt bar nezaslađen, ali budući da je doista teško pronaći nezaslađeni jogurt, ovo govori ljudima koji žele izbjeći dijabetes tipa 2 da su zaslađeni jogurti dobri za njih."

Bez šećera


Svaki jogurt može se pozvati na FDA-ovu znanstvenu tvrdnju sve dok koristi točan tekst koji je odredila agencija. Visoka konzumacija dodanog šećera povezana je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija. Dvojbenosti FDA-ove tvrdnje pridodaje činjenica da je uzrok dijabetesa tipa 2 višestruk, pa iako jogurt može biti dio zdrave prehrane za održavanje tjelesne težine, očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijom dijabetesa nema smisla izvan konteksta prehrane u cjelini. U tom kontekstu, kada procjenjujete zdravstvene tvrdnje proizvoda kako biste napravili najbolji izbor za svoju prehranu i zdravstveni status, korištenje zdravog razuma je ključno. Trajnost jogurta ovisi o proizvođaču i varira od 10 do 40 dana. Kako prolazi vrijeme od dana njegove proizvodnje, jogurt postupno gubi svoje vrijednosti. Stoga je važno kupovati uvijek samo svježe proizvode i ne čuvati ih dugo u hladnjaku. J.Kn.
Jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezij, fosfor i kalij

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana