Dome slatki dome
RASVJETA OBLIKUJE PROSTOR

Žarulja kao izvor svjetla i oblik
Objavljeno 7. ožujka, 2024.
Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici

Osim očite praktične funkcije, rasvjeta također utječe na raspoloženje. Zato je bolje imati što veću kontrolu nad svjetlima u prostorijama. S pomoću nekoliko različitih izvora svjetlosti u svakoj se prostoriji može kreirati osvjetljenje koje odgovara dobu dana i osobnim potrebama. Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanja rasvjetnih tijela. Prvi se odnosi na maksimalno minimiziranje žarulja i njihovu asimilaciju u arhitekturu.KombinacijeŽarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo ovakvih dizajnerskih oblika. Osim isticanja same žarulje, ona se smješta u konkretne oblike, koji su više dekorativni predmeti negoli rasvjetna tijela, ali s obaveznim ekološkim prizvukom.

Drugi se smjer u trendovima odnosi na ponovo otkrivanje oblika, koji postaju važniji od same funkcije, i rekonstrukciju povijesnih oblika. Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Svjetiljke s nabranim abažurom i lusteri s kuglama od puhanog stakla najbolji su podsjetnici toga vremena. Ovakva rasvjeta odlično se kombinira s retrostilom namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju.

Jednostavno


Trendovi se poigravaju odnosom materijalnog i nematerijalnog oblikovanja i svjetla kao funkcije, vidljivog i nevidljivog. S jednakom romantičnom nostalgijom javlja se i futuristički pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Ovakvi se oblici kombiniraju s jednostavnim komadima namještaja jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatno pojačava vizualni dojam. U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Dugotrajno
Brzi razvoj LED tehnologije doveo je do pomicanja klasičnog shvaćanja rasvjete i njezine funkcije. LED rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature, pa je pitanje oblikovanja postalo nevažno. Ova činjenica utjecala je na promjenu pristupa u dizajnu rasvjetnih tijela.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

2

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

3

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce