Mozaik
U NASTAVKU SERIJE KONCERATA NOVOG HRVATSKOG JAZZA, 9. OŽUJKA

Saksofonist Igor Lumpert
stiže u KCO sa svojim
sastavom Synchronicity
Objavljeno 4. ožujka, 2024.

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, u nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza nastupit će Igor Lumpert Synchronicity.Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz-scene, čemu je zacijelo pridonijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku. Stoga, kada je predložio koncert sastava Igor Lumpert Synchronicity u Osijeku, s kojim je u listopadu prošle godine u njujorškom Samurai Hotel studiju snimio glazbu za novi album, iako se taj sastav dosad nije moglo slušati, no znajući da uvijek zapanjuje i fascinira novom muzikom, koju u pravilu objavljuje za uglednog lisabonskog izdavača Clean Feed, u Analognom uredu nisu dugo razmišljali.

O glazbenicima svog novog projekta Igor Lumpert piše: "Pijanist Leo Genovese prošlogodišnji je dobitnik Grammyja, s velikim Wayneom Shorterom, u kategoriji "Najbolji improvizirani jazz solo". Godine 2023. dobio je i nagradu kritike časopisa DownBeat za zvijezdu u usponu u kategoriji klavira. Drew Gress izvanserijski je američki kontrabasist i skladatelj koji dugi niz godina surađuje s najznačajnijim imenima suvremene glazbene improvizacije. Nesputana energija, majstorstvo i progresivni pristup bubnjara Damiona Reida, koji kritičari opisuju kao ‘‘kontroliranu furioznost‘‘, govoreći o ‘‘mikroskopsko kompleksnim beatovima‘‘, veliko su nadahnuće u mom stvaranju". Damiona Reida na europskoj će turneji zamijeniti legendarni bubnjar Jeff Williams, a ulaz u KCO je slobodan.

Serija koncerata novog hrvatskog jazza pokrenuta je s namjerom razvijanja žive i dinamične programske platforme suvremenog jazza, a stvaraju je autori čiji glazbeni izričaji nastaju inovativnim povezivanjem stilova i tehnika jazza sa suvremenim promišljanjima i konceptima stvaranja glazbe, čime se ostvaruju novi žanrovski pomaci, estetski iskoraci i konceptualni eksperimenti. Svojom orijentiranošću pretežito avangardnom jazzu i slobodno improviziranoj glazbi te organizacijom nastupa uživo jazz glazbenika najvišeg ranga, kakvi su u lokalnoj sredini prava rijetkost, Serija koncerata novog hrvatskog jazza omogućava osječkoj publici nova glazbena iskustva, odnosno doživljaje glazbenih ostvarenja visokih estetskih i emocionalnih vrijednosti cijele godine. Riječju "novi" u izrazu "novi hrvatski jazz" htjelo se obuhvatiti i avangardnu, eksperimentalnu i slobodno improviziranu glazbu, a koja dolazi iz jazz-krugova.

U 2024. uvodi se nova, paralelna programska linija, komplementarna programskoj liniji Serija koncerata novog hrvatskog jazza, usmjerena na produkciju koncerata progresivnog, alternativnog jazza inozemnih sastava. Program se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade "Kultura nova", Hrvatskog društva skladatelja - ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda