Crna kronika
HOROR U OSIJEKU

Držala pse u prljavom podrumu, i naplaćivala
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Riječ je o ilegalnom prostoru u kojem je vlasnica naplaćivala uslugu čuvanja pasa. Podrum je bio prepun otpada i izmeta

Nakon što je u ponedjeljak u Osijeku pronađen ilegalni prostor u kojem je vlasnica naplaćivala uslugu čuvanja pasa u užasnim uvjetima, udruga Pobjede protiv nje podnijela je kaznenu prijavu. O svemu su se oglasili i iz udruge Prijatelji životinja.- Na posjedu bez vode i kanalizacije, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improviziranim boksovima s hrđavim rešetkama, bez hrane i vode. Tu su i neliječeni pas s otvorenim ranama po nogama uprljanima fekalijama i kujica s parvovirusom. Tzv. boksovi prepunjeni su tolikom količinom urina i izmeta da je potpuno jasno da psi ne idu u šetnju, nego su prisiljeni obavljati nuždu u tom malom prostoru. To je samo dio šokantnog sadržaja kaznene prijave koju su podnijeli aktivisti osječke udruge Pobjede - doznajemo od Prijatelja životinja.

Scene iz horor-filma


Kako dalje navode, scene kao iz horor-filma događaju se na privatnom smještaju kod jedne tzv. čuvalice pasa u Osijeku, koja se među udrugama za zaštitu životinja i na društvenim mrežama reklamira kao velika ljubiteljica životinja, koja je "završila Cambridge za edukaciju suživota djece i pasa". Nema registriranu djelatnost hotela za životinje ni sklonište, a naivnim spašavateljima životinja predstavlja se kao osoba koja je sa suprugom otvorila smještaj za kućne ljubimce, nakon što se ranije bavila istim poslom na području Istre. Čuvanje psa naplaćuje udrugama 50 eura i dodatno za hranu, vlasničkim psima 85 eura i hranu, a čuvanje na dnevnoj bazi 10 eura. Prima pse iz cijele Osječko-baranjske županije, ali i iz Zagreba.

Pohvalila se da smještaj ima "sobe u kojima psi mogu biti sami ili s nekim drugim, što se dogovara kroz boravak, bokseve u zatvorenom prostoru te bokseve u otvorenom prostoru s natkrivenim dijelom". Dodala je i da šeću pse triput dnevno i da šalju slike i videa ljubimca. Fotografije i snimke zanemarenih i bolesnih pasa jasno potvrđuju da je sve navedeno laž!

- Na ovakve gnjusne prizore, od kojih se svima diže želudac, naviknuti smo kada je riječ o bivšim šinterajima koji sada rade kao skloništa i već godinama ih redovito prijavljujemo. No zaprepastilo nas je što se ovo događa na plaćenom smještaju. Sramotno je da oni koji se promoviraju kao ljubitelji životinja na ovako oduran način postupaju sa psima, koji ionako pate jer već su dosad proživjeli užas napuštanja i loše skrbi. Umjesto da im privremeni smještaj bude ugodno mjesto gdje će se socijalizirati, izliječiti i pripremiti za zauvijek domove, ovo je za njih mučilište i čisto zlostavljanje životinja - zgroženi su u udruzi Prijatelji životinja.

Prijavite ih


Pojašnjavaju da, zbog brojnosti napuštenih životinja i često prepunih skloništa, nalaznici napuštenih pasa imaju praksu privremeno zbrinjavati pse na plaćenom smještaju kod tzv. čuvalica. No upozoravaju da građani i udruge ne bi smjeli davati novac pojedincima koji nemaju registrirane objekte za privremeni smještaj kućnih ljubimaca. Pritom svakoga psa kojega maknu s ulice moraju prvo prijaviti skloništu i sa skloništem sklopiti ugovor kao privremeni udomitelji. U suprotnom, ako ne prijave nalazak psa skloništu, krše zakon, a i gradovi i općine nisu svjesni brojnosti napuštenih pasa koje su dužni zbrinjavati.

- Nažalost, ovaj slučaj, koji je prijavljen Državnom inspektoratu, samo je jedan od brojnih ilegalnih smještaja životinja u Hrvatskoj. Iako legalnost ne znači uvijek adekvatno postupanje prema životinjama, ipak daje mogućnost kontrole i nadzora nadležnih inspekcija. Ako želite pomoći napuštenim životinjama, ne plaćajte za njih privremene smještaje pojedincima koji krše zakonske propise i zlostavljaju životinje umjesto da ih spašavaju! - poručuju Prijatelji životinja i pozivaju sve da, umjesto kupnje, udome napuštenu životinju.

Sandra Lacić
GOTOVO SVI PSI BILI SU ČIPIRANI
Kako doznajemo od Ivane Crnoje iz osječke udruge Pobjede, koja se brine o Azilu za napuštene i zlostavljane pse u Nemetinu, volonteri Udruge vidjeli su i gore stvari, no ne i kada se radilo o plaćenom smještaju. Gotovo svih 20 pasa koji su se nalazili u smještaju ih horora imalo je čipove na udruge ili članice tih istih udruga koje su mislile da rade nešto dobro za pse. “Podnijeli smo kaznenu prijavu u četvrtak. Nadamo se da će naš primjer podnošenja kaznena prijave slijediti sve udruge koje su imale pse na smještaju koji su bili prevareni lijepim riječima i fotografijama koje nisu odgovarale stvarnosti”, kaže Crnoja. Azil je preuzeo dva psa, Medu i Loru, a nekima se još traži smještaj.

Možda ste propustili...

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

HITCI SE ČULI NA VIKENDICI KOD OSIJEKA

Uhićen jer mu se za dana pripucalo

VOZAČKA DOZVOLA MU UKINUTA, ON PAO S MOTOCIKLA

Od siline udara pukla mu kaciga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

2

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

3

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna