Kultura
MLU U OSIJEKU DRAVA ART BIENNALE

Grupna izložba “Nestanak vode - apokalipsa ili prilika?”
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Futuristički pogled kroz slike, instalacije, video, performanse, skulpture i keramiku

U Muzeju likovnih umjetnosti službeno je otvorena grupna izložba Drava Art Biennale pod nazivom "Nestanak vode - apokalipsa ili prilika?". Šesnaestero suvremenih umjetnika, kroz projekt je propitivalo tematiku vode u kontekstu njezina nestanka te transformacije čovjeka i prirode. Izložba ostaje otvorena do 7. travnja, a zatim u rujnu odlazi u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda.Drava Art Biennale izložba je koja se bavi vodom u najširem smislu već nekoliko godina, problematizirajući vodu kao osnovno ljudsko pravo i političko pitanje. Poslije se prikazivalo značenje vode za grad i gradski život, no ovaj je put došlo do novog iskoraka.

- Ove smo se godine odlučili za drukčiju temu, umjetnicima smo postavili pitanje što bi se dogodilo kada bi voda nestala. Svih 16 umjetnika uspješno je i vrlo raznoliko odgovorilo na pitanje koristeći forme slikarstva, instalacija, videoradova, performansa, skulptura i keramike. Izložba je, dakle, futuristički pogled na mogućnosti koje dolaze nestankom vode - objašnjava Helena Kušenić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Glavni je cilj izložbe zapravo povezati što više institucija i nezavisnih umjetnika s različitih područja. Stručni žiri uz Kušenić tako čine Maša Zamljačanec iz Muzeja Grada Koprivnice, Tanja Špoljar iz Atelieri Koprivnica, Valentina Radoš iz osječkog Muzeja za likovnu umjetnost, Anja Kovačić iz WHW-a Zagreb, a prošle se godine pridružila i Romana Tekić iz Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

- Ovakva raznolikost žirija nastoji pridonijeti i okupljanju raznolikih umjetnika. Veseli nas što imamo priliku predstaviti neka etablirana imena, ali i mlade snage koje su tek nedavno diplomirale. Nastojimo uvijek uključiti i zajednicu, pa je tako ostvarena suradnja sa Sveučilištem Sjever u Koprivnici i Odjelom za medijski dizajn čiji studenti, Nadja Orkić i Denis Jakupi, potpisuju vizualni identitet projekta. Pozivamo sve građane i građanke da posjete našu izložbu i istraže svijet u kojemu više nema vode - dodaje Kušenić.

Jedna od osječkih izlagačica je i Valentina Damjanović, studentica pete godine Likovne kulture s Akademije za umjetnost i kulturu. To što je kiparica, ne sprječava ju da se bavi multimedijom, pa tako kombinira videozapise, filmove, fotografije i skulpture. U sklopu izložbe javnosti je predstavila instalaciju zvanu "Introvert", sastavljenu od obješenih gumenih zavjesa koje izoliraju zvuk, a koje uz plavo svjetlo prikazuju efekt vode i prelamanje svjetlosti na valovima.

- Rad je nastao iz sna u kojemu sam tonula u dubine, inače sam zaluđena vodom. Obožavam roniti i provoditi vrijeme u njoj, uvijek mi nekako daje osjećaj izoliranosti. Nekad se u toj zaluđenosti zapitam što ako mi ta voda naškodi jer poželim u njoj ostati koliko mi pluća ne dopuštaju. Prozirnim visećim trakama prizivam osjećaj utonuća u spokojnu, meditativnu vodu jer u meditaciji spoznajemo naše najveće dubine. Pozivam sve posjetitelje da koračanjem kroz moju instalaciju iskuse ono što doživljavam u vodi, svu njezinu introvertiranost i intimnost - ističe Valentina.

Drava Art Biennale (DAB) kao grupna izložba bijenalnog karaktera pokrenut je 2013. godine na temeljima Drava Art Annala Koprivnica (2003. – 2007.), a okrenut je umjetnicima koji tematiku vode propituju u skladu s godišnjim temama određenim otvorenim pozivom umjetnicima. Ovogodišnji DAB okuplja 16 suvremenih umjetnika koji kroz već prepoznatljivu heterogenost tehnika, materijala, izraza i pristupa stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost. U DAB-u ‘23. sudjeluju: Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. Pino – Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut i Iskra kolektiv. Ovo izdanje DAB-a premijerno je otvoreno u Galeriji Koprivnica u prosinca 2023. godine.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Arheolozi: “Beli Manastir zaslužuje imati svoj muzej”

2

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

3

KULTURNI CENAR OSIJEK

Koncert Splitskog gitarističkog kvarteta u KCO-u