Ekonomija
HPB U 2023. GODINI S NETODOBITI OD 80,6 MILIJUNA EURA

"Super štednja" u tri mjeseca premašila je milijardu eura i 33 tisuće sklopljenih ugovora
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Višegodišnji trend rasta profitabilnosti i imovine okrunjen je ulaskom HPB-a u Top 5 banaka na hrvatskom tržištu
HPB je u 2023. ostvario rekordan rast imovine, na temelju čega je godinu završio među najvećih pet banaka na domaćem tržištu te time kao integralni dio i važan sudionik domaćih gospodarskih kretanja ostvario svoj srednjoročni strateški cilj. Godinu su osim rasta imovine i tržišnog udjela obilježili i rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije Banke, koji je nadmašio sve relevantne indekse, priznanja za transparentnost poslovanja, a prvi put od 2016. predložena je i od dioničara odobrena isplata dividende u iznosu od 2,61 eura po dionici.

- Netodobit HPB d.d. u 2023. gotovo je upeterostručena, te iznosi 80,6 milijuna eura, što je najviše u njezinoj korporativnoj povijesti, a dobit HPB Grupe iznosila je 83,0 milijuna eura. Ova razina profitabilnosti rezultirala je povratom na kapital banke od 18,31 posto, što HPB svrstava na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj. Kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 posto, a knjigovodstvena vrijednost dionice HPB d.d. za 92 eura, čime krajem 2023. iznosi 264 eura - stoji u priopćenju HPB-a, u kojem se nadalje navodi: "Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 posto, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka, ali i zbog učinka pripajanja Nove hrvatske banke koja od 3. 7. 2023. čini dio poslovnih jedinica HPB-a. Pozitivna kretanja zabilježena su i na strani naknada, gdje je ostvaren rast od 6,5 posto, dok je zahvaljujući dobrim trendovima na tržištima kapitala ostvaren i pozitivan doprinos primljenih dividendi, dobitaka od vrednovanja i trgovanja financijskim instrumentima operativnom rezultatu – u iznosu od 6,6 milijuna eura. Isto tako, kretanje portfelja kredita utjecalo je i na rezerviranja koja su u 2023. imala gotovo neutralni učinak na račun dobiti i gubitka, nasuprot 4,1 milijuna eura troška po ovoj osnovi u 2022. godini."

HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, a to je potvrđeno i okrunjeno u 2023. godini rastom imovine za 54,4 posto, čime je HPB snažno odskočio i zauzeo peto mjesto po tržišnom udjelu u Hrvatskoj.

- Osim učinka pripajanja Nove hrvatske banke, ovako značajan rast rezultat je proaktivnog pristupa i odluke o uvođenju najatraktivnijeg štednog proizvoda na tržištu HPB – SUPER ŠTEDNJE, koja je dala spektakularan poticaj akvizicijskim aktivnostima Banke s više od 33 tisuće ugovora i 1,1 milijardu eura volumena novougovorenih depozita, od kojih se oko 700 milijuna eura odnosi na priljev novih sredstava. S obzirom na to da se radi o iznosu koji predstavlja između 2 i 2,5 posto potrošnje kućanstava kao komponente BDP-a, proizvodom SUPER ŠTEDNJA HPB je prva među bankama dala značajniji doprinos suzbijanju inflacije. Osim u ovom aspektu, usmjerenje HPB-a na dobrobit zajednice u kojoj poslujemo i stvaranju uvjeta za bolji život u Hrvatskoj očituje se i u nastavku politike neprodaje neprihodujućih potraživanja klijenata u segmentu građana, u suradnji HPB-a s različitim sveučilištima i studentima, posvećenosti ugradnji faktora održivosti u poslovanje Banke i raznim volonterskim inicijativama u kojima članovi HPB tima redovito sudjeluju - navode iz HPB-a.

"Naša usmjerenost na strateške ciljeve od kraja 2019. kontinuirano rezultira izvrsnim financijskim ostvarenjima i iskoracima. Osim rekordnih financijskih rezultata iz kvartala u kvartal, HPB se istaknuo agilnim pristupom tržišnim prilikama za rast Banke kao i razvojem bankarskog tržišta. Tako nakon uspješnog pravnog pripajanja Nove hrvatske banke provodimo operativno pripajanje koje je u završnoj fazi. Prvi smo na tržištu znatno povećali kamate na štednju, čime smo i mi, uz mjere Vlade RH, pridonijeli suzbijanju inflacije. Prema podacima HNB-a o poslovanju kreditnih institucija, HPB je 2023. završio ulaskom u Top 5 banaka po imovini, što je bio jedan od naših strateških ciljeva, a po povratu na kapital drugi među velikim bankama u Hrvatskoj. Ova ostvarenja nam omogućuju odličan početak nove faze razvoja sada znatno ojačane hrvatske banke," rekao je Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.Z.R.
Priznanje za najveći napredak u izgradnji povjerenja u javnosti
"Osim financijskih ostvarenja i strateškog projekta pripajanja Nove hrvatske banke, HPB nastavlja i s razvojnim aktivnostima. Nastavno na interes investitora, dionica HPB-a, kao jedna od najlikvidnijih dionica s iznimno visokim dnevnim prometima ostvarenima na Zagrebačkoj burzi, uključena je u dioničke indekse CROBEX u rujnu 2023. godine. Upravo zahvaljujući interesu investitora koji se reflektirao i na cijenu dionice, HPB je u prosincu dobila nagradu Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom cijene u 2023. godini. Nagradama ovdje nije bio kraj, pa je tako HPB dobila priznanje revizorsko-konzultantske kuće PWC za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti što dokazuje da i klijenti i stručna javnost prepoznaju višegodišnji trud i rezultat u unaprjeđenju transparentnosti poslovanja, a dodijeljena nam je i značajna nagrada HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem. S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno završila jednu fazu svojeg strateškog razvoja, a sljedeću bi trebao obilježiti nastavak rasta tržišnog udjela, relevantni učinak na tržište, realizacija ekonomije razmjera i povezano s tim – stvaranje vrijednosti za dioničare", istaknuli su iz HPB-a.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla