Svijet
PREDSJEDNIK RUSIJE KAŽE DA POSTOJI RIZIK OD NUKLEARNOG RATA

Putin: Rusija ima oružje kojim može napasti ciljeve u zapadnim zemljama
Objavljeno 1. ožujka, 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u godišnjem govoru o stanju nacije upozorio je zapadne zemlje da postoji stvaran rizik od nuklearnog rata ako pošalju svoje vojnike da se bore u Ukrajini te dodao kako Moskva ima oružje da napadne ciljeve na Zapadu.- Moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovu teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvaćaju? - zapitao je Putin. Obraćajući se parlamentu i drugim članovima elite Rusije, Putin (71) pohvalio se, kako je rekao, uvelike moderniziranim ruskim nuklearnim arsenalom, najvećim na svijetu. Njegovo upozorenje Zapadu odgovor je na ideju, koju je iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, da europske članice NATO-a pošalju kopnene trupe u Ukrajinu, što su SAD, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

Putin je ponovio optužbu da je Zapad usmjeren na slabljenje Rusije te sugerirao da zapadni čelnici ne razumiju koliko opasno može biti njihovo upletanje u ono što je nazvao unutarnjim stvarima Rusije. Vidljivo ljutit, vrhovni vođa Rusije više od dva desetljeća, predložio je zapadnim političarima da se prisjete sudbine onih, "poput Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea", koji su neuspješno napali Rusiju u prošlosti. "Ali sada će posljedice biti mnogo tragičnije. Oni misle da je rat crtani film", rekao je Putin. Dodao je da Rusija mora ojačati svoj zapadni vojni okrug nakon primanja Finske i Švedske u Sjevernoatlantski savez.

- Nismo mi započeli rat u Donbasu. Kao što sam više puta rekao, učinit ćemo sve da ga okončamo i da iskorijenimo nacizam. Da ispunimo sve zadaće specijalne vojne operacije te zaštitimo suverenitet i sigurnost naših građana - ustvrdio je.

Igor Bošnjak
"VEĆINA STANOVNIŠTVA PODUPIRE RAT"
Taj njegov govor dolazi dva tjedna prije predsjedničkih izbora, na kojima se očekuje da će uvjerljivo osvojiti još jedan mandat. Putin tvrdi da su Rusi žrtve takozvane rusofobije. On to naziva "bezumnim" i smatra da "bez suverene, snažne Rusije ne može biti stabilnog svjetskog poretka". Putin tvrdi da je Moskva spremna za dijalog sa Sjedinjenim Državama o strateškoj stabilnosti, ali je odbacio sve pokušaje da se Rusija prisili na pregovore. Također je ustvrdio da "jasna većina stanovništva" podupire njegov rat u Ukrajini.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana