Novosti
OKO SOA-E IPAK BEZ DOGOVORA

Vlada za Kundida na čelu Glavnog stožera
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Premijer Andrej Plenković rekao je kako će Vlada, u dogovoru s predsjednikom Republike, predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH - generala Tihomira Kundida. Taj će prijedlog Vlada RH formalno proslijediti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru. "Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjednik Republike Zoran Milanović", istaknuo je Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. Naveo je kako je riječ o časniku Hrvatske vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku 2. gardijske brigade HV-a s vrlo kvalitetnom karijerom.

Premijer je istaknuo kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić očekuju da predsjednik Milanović prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). "To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić", dodao je.

Na pitanje ministru Ivanu Anušiću jesu li u razgovorima s Pantovčakom izrazili želju Vlade o tome da se za ravnatelja SOA-e u idućem mandatu imenuje Daniel Markić, ministar je odgovorio kako je i ta tema bila otvorena te su se i tu usuglasili, ali da garanciju u nekakvom pisanom smislu nisu dobili.

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je Vladinu odluku da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, ali i upozorio "da u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e", kako stoji u priopćenju Ureda predsjednika. Njegov je stav kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e, čiji mandat traje do 6. svibnja 2024., navodi predsjednikov Ured. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike