Regija
DJEČJI VRTIĆ VINKOVCI DOMAĆIN MEĐUŽUPANIJSKOG STRUČNOG SKUPA

Otvara se sve više dječjih vrtića, stoga je i potražnja za pedagozima sve veća
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
VINKOVCIDjeca s teškoćama i asistivne tehnologije - tema je međužupanijskog stručnog skupa za stručne suradnike pedagoge u dječjim vrtićima, kojemu je prvi put domaćin bio Dječji vrtić Vinkovci.Razmjena iskustva i stjecanje novih znanja bitne su sastavnice toga skupa usmjerene prema još boljem i kvalitetnijem razvoju najmlađih.

- Iznimno mi je drago što je upravo naš grad domaćin jer se ovako važni događaji uglavnom održavaju u većim gradovima. Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznala je Dječji vrtić Vinkovci kao primjer dobre prakse, naš se vrtić unazad nekoliko godina pokazao kao dobar i konkretan suradnik u nekoliko projekata i vrlo često nas kontaktiraju za suradnju i nova iskustva. Već nakon ovog skupa naša će odgojiteljica u Puli za dva tjedna imati prezentaciju naših primjera dobre prakse, što je dodatan znak koliko napredujemo u predškolskom odgoju - rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Suzana Zidar.

Inače, u Dječjem vriću Vinkovci, koji se skrbi o sedam vrtića kojima je osnivač Grad, zaposlena su dva pedagoga koja su iznimno važna za rad vrtića jer su oni ti koji kontaktiraju s djecom, roditeljima, odgojiteljima i lokalnom zajednicom. Osim njih, stručnu službu čine još i psiholog, zdravstvena voditeljica te prehrambeni tehnolog.

Mirela Skelac, viša savjetnica za razrednu nastavu i stručne suradnike pedagoge u Agenciji za odgoj i obrazovanje, podružnica Osijek, podsjetila je kako pedagoški standard propisuje zapošljavanje jednog pedagoga na deset odgojno-obrazovnih skupina. U pet slavonskih županija sve je više dječjih vrtića, pa je i potreba za tim stručnjacima sve veća.

- Jako je važno raditi na edukaciji stručnih suradnika pedagoga, pogotovo u području djece s teškoćama. Dosad ta tema nije bila dovoljno obrađivana za pedagoge u predškolskim ustanovama, oni su iskazali potrebu, što je Agencija prihvatila. Ovo je prilika da pedagozi nauče nešto više o novim, suvremenim tehnologijama koje mogu primjenjivati u svome radu, ali i osposobiti odgojitelje za rad s djecom s teškoćama - pojasnila je Mirela Skelac.

Dr. Goran Livazović s Filozofskog fakulteta u Osijeku sudionike skupa uputio je u metode i oblike rada s djecom s različitim teškoćama. Bilo je govora i o asistivnim tehnologijama koje omogućuju kvalitetniji život djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

Skup je u ime grada domaćina pozdravio zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

- Svjesni smo da su djeca naša budućnost i važno je ulagati u vrtiće, ne samo u opremu, koja omogućava bolji rad i razvoj, nego i u pedagoge. Važno je pratiti trendove i organizirati ovakve skupove kako bi se razmjenjivale ideje, prakse i iskustva te tako pridonijelo što boljem i kvalitetnijem radu i razvoju naših najmlađih – rekao je Romić. M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli